اهمیت اسانسها ی گیاهی

گیاهان‌ حاوی‌ اسانس‌ از نظر جغرافیایی‌ سطح‌ بسیار وسیعی‌ را تشکیل‌ می‌دهند. مسلم‌ است‌ که‌ تولید در مناطقی‌ که‌ گونه‌ها دارای‌سازگاری‌ بیشتری‌ شده‌اند، توسعه‌ یافته‌ و این‌ پراکنش‌ بتدریج‌ تحت‌ تاثیر صنایع‌ مصرف‌ کننده‌ گسترش‌ می‌یابد. در بین‌ گونه‌های‌اسانس‌دار، گیاهان‌ متعلق‌ به‌ سه‌ خانواده‌ گیاهی‌ نعناعیان‌ (نعناع?، بادرنجبویه?، زوفا، اسطو خودوس?، آویشن‌ و...)، کاسنی‌ (بابونه?،بومادران?، ترخون?، آرتمیزیا و...) و چتریان‌ (گشنیز، بادیان‌ رومی?، شوید، زیره‌ و...) از اهمیت‌ بیشتری‌ برخوردارند. نام‌ گروهی‌ از گیاهان‌اسانس‌دار و کشور تولید کننده‌ به‌ همراه‌ قیمت‌ هر لیتر از اسانس‌ آنها در جدول‌ شماره‌ یک‌ ذکر شده‌ است?.

جدول‌ شماره‌ 1. مهمترین‌ گیاهان‌ اسانس‌دار و ارزش‌ آن‌ در کشورهای‌ تولید کننده‌
نام‌ گیاه‌ اسانس‌دارکشور تولید کننده‌قیمت‌ هر لیتر$
سنبل‌ ختایی?(Angelica archangelica)فرانسه?1375/89
انیسون‌ (Pimpinella anisum)مصر38/51
ریحان‌ (Ocimum basilicum)آمریکا97/60
برگ‌ بو (Laurus nobilis)فرانسه?149/50
بادرنجبویه‌ (Melissa officinalis)آلمان?3898/0
برگاموت‌ (Citrus bergamia)ایتالیا79/97
دارچین‌ (Cinnamomum zeylanicum)ماداگاسکار و اندونزی?351/23
سدر اطلسی?(Cedrus atlantica)مراکش‌ 52/98
سرو خزنده?(Juniperus virginiana)آمریکا53/02
آویشن‌ (Thymus vulgaris)اسپانیا154/46
زوفا (Hyssopus officinalis)فرانسه‌ و بلغارستان?186/54
اکالیپتوس‌ (Eucaliptus globoulus)چین‌ و استرالیا23/94
بابونه‌ (Matricaria chamomilla)انگلستان?810/0
گل‌ محمدی‌ (Rosa damescena)بلغارستان?5043/78
اسطو خودوس‌ (Lavandula angustifolia)فرانسه?98/69
علف‌ لیمو (Cymbopogon Citrates)هند و سریلانکا36/96
لیمو ترش‌ (Citrus aurantifolia)برزیل‌ و پرو63/98
مورد (Myrtus commonis)اسپانیا77/05
نعناع‌ فلفلی‌ (Menthapiperita)آمریکا و هند54/21
باریحه‌ (Ferula galbaniflua)ایران?203/64

 


راهکارهای‌ لازم‌ برای‌ ورود به‌ بازارهای‌ جهانی‌ اسانس‌
امروزه‌ کمتر کشوری‌ وجود دارد که‌ در زمینه‌ تولید اسانس‌ در جهان‌ فعال‌ نباشد و سهم‌ تولید برخی‌ از کشورهای‌ تولیدکننده‌ در نمودارشماره‌ سه‌ نشان‌ داده‌ شده‌ است?. با این‌ حال‌ برای‌ کشورهایی‌ که‌ تصمیم‌ دارند به‌ رقابت‌ با تولیدکنندگان‌ قدرتمند در این‌ زمینه‌ بپردازند.اتخاذ راهکارهای‌ مناسبی‌ از جمله‌ موارد زیر لازم‌ است?:
1.
تعریف‌ سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌ جهت‌ تعیین‌ جایگاه‌ کشور در تولید جهانی?، که‌ می‌تواند شامل‌ میزان‌ تولید، رعایت‌ استانداردهای‌بین‌المللی?، ارائه‌ قیمت‌های‌ مناسب‌ و بهره‌گیری‌ از دانش‌ و تخصص‌ روز باشد.
2.
پشتیبانی‌ تولید توسط برنامه‌های‌ تحقیقاتی‌ با کمک‌ صنایع‌ مصرف‌کننده‌ و با استقرار کارخانه‌های‌ عصاره‌گیری‌ و کنترل‌ کیفیت?، برای‌عرضه‌ محصولات‌ جدید
3.
انطباق‌ بخش‌ کشاورزی‌ با صنایع‌ مصرف‌ کننده‌ در ارتباط با گسترش‌ فرآورده‌های‌ طبیعی‌ گونه‌های‌ زراعی‌ جدید، انتخاب‌ ارقامی‌ که‌عملکرد تولید اسانس‌ آنها زیاد باشد و بهبود وضعیت‌ شرکت‌های‌ تولیدکننده‌ در زمینه‌ نوآوری‌ جهت‌ سلایق‌ متفاوت

/ 0 نظر / 83 بازدید