بانک مقالات کشاورزی و باغبانی و گیاه پزشکی
بانک مقالات کشاورزی و باغبانی و گیاه پزشکی فارسی انگلیسی ترجمه
موضوعات مطالب
آمار و امكانات
:
:

دانلود ديكشنري كشاورزي مخصوص بابيلون

پشتیبانی سایت

 

لینک عضویت در کانال تلگرامی ما ضمنا برخی مقالات فقط در کانال ما موجود هستند حتما بازدید کنید.


پاییز  95  برشما عزیزان  تبریک و تهنیت باد



گزارش کار آزمایشگاه حاصلخیزی
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٧/۱٢/۱٥

نوع مقاله :  گزارش کار- فارسی کامل

مرتبط با :  حاصلخیزی خاک و کود

عنوان مقاله  :  گزارش کار ازمایشگاه حاصلخیزی

مرجع مقاله : تالیف مدیرسایت

سال انتشار:  پاییز ٨٧

نوع و حجم فایل :   (دانلود در 3دقیقه با دایال اپ)

دانلود مقاله شماره ١۵


   

عنوان : اندازه گیری آنیون های کربنات CO32-  و بی کربنات HCO3-  به روش تیتراسیون.

    

مقدمه : کربنات ( Carbonate ) یک آنیون چند اتمی با فرمول خام CO32- و جرم مولکولی dalton 01/60 می باشد. که  در واقع یک نمک یا استری از کربونیک اسید H2CO3 است. ساختار کربنات به گونه ای  است که یک  اتم کربن مرکزی  توسط 3 اتم اکسیژن در یک سطح مثلثی احاطه می شود. 

                                                                                                                                                               

کربنات باز مزدوجی از آنیون بی کربنات ( Bicarbonate ) می باشد.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

از به هم پیوستن کاتیون ها با آنیون کربنات،  نمک های  کربناتی ( Carbonate Salts ) تشکیل  می شوند.  که  دارای   پیوند  یونی اند.  این  نمکها  دارای قابلیت  انحلال  پذیری بسیار کم  و حتی  غیر قابل   حل  در  آب  هستند. به  جز نمک های  سدیم کربنات، پتاسیم کربنات  و آمونیوم کربنات.

بی کربنات ( Bicarbonate ) یک آنیون چند اتمی با فرمول  خام HCO3-  و جرم مولکولی  dalton01/61 می باشد. ساختار آن هم مانند آنیون کربنات از یک اتم کربن مرکزی و 3 اتم اکسیژن در اطراف اتم کربن شکل گرفته که یکی از اتم های اکسیژن دارای هیدروژن است.

                                                                                                                                                       

بی کربنات باز مزدوجی از کربونیک اسید ( Carbonic acid ) می باشد.

                                                                                                                                            

از به هم  پیوستن  کاتیون ها  با  آنیون  بی کربنات،  نمک های  کربناتی ( Carbonate Salts ) تشکیل  می شوند.  که  دارای   پیوند  یونی اند. بیشتر این  نمکها در  آب محلول هستند. مخصوصا ً سدیم بی کربنات و مگنزیم بی کربنات.

بی کربنات دارای خاصیت قلیایی ( Alkaline ) می باشد.

تاثیر کربنات و بی کربنات در آب آبیاری

یکی از معیارها در تعیین کیفیت آب آبیاری غلظت کربنات و بی کربنات درآن می باشد. غلظت زیاد کربنات و بی کربنات باعث می شود که این دسته از آبها برای آبیاری نا مناسب شوند و مشکلاتی را ایجاد کنند.

مشکلات ناشی از کربنات و بی کربنات فراوان آب در تغذیه گیاه به این صورت است که :                                                کربنات و بی کربنات زیاد در آب به 2 صورت مستقیم و غیر مستقیم در تغذیه گیاه اثر دارد. تاثیر  مستقیم کربنات  و بی کربنات زیاد در آب مهم تر بوده و باعث ایجاد اشکال در جذب آهن و روی توسط گیاه  می شوند.  یعنی  آب های  دارای  کربنات  و بی کربنات زیاد موجب تشدید کمبود عناصری مثل Fe،Zn در گیاه می شود. گیاهان  زینتی  به  کمبود  آهن حساس هستند  و شرایط خاک های کشور ما بطوری است که کمبود  آهن دیده  می شود. لذا  چنانچه کربنات و بی کربنات آب زیاد باشد کمبود آهن  شدید می شود.

تاثیر غیر مستقیم کربنات  بی کربنات  زیاد آب  به  این صورت است که باعث تسریع در سدیمی شدن خاک می شوند. در نتیجه مشکلات خاک های سدیمی را در تغذیه گیاه به همراه دارند.

باید در مصرف آب هایی که بیش از mg /L 200 بی کربنات دارند احتیاط به عمل آورد.

 

مواد و وسایل آزمایش

1- ترازو     2- ارلن    3- قیف     4- کاغذ صافی    5- استوانه مدرج     6- آب مقطر     7- فنول فتالین     8- متیل اورانژ          9- Shaker

 

روش کار

برای اندازه گیری دقیق  g20  خاکی که می خواهیم مورد آزمایش  قرار  دهیم  باید  از ترازو  استفاده کنیم. در این حالت  برای جلوگیری از پخش شدن خاک ابتدا یک تکه کاغذ روی کفه ترازو قرار داده  و  ترازو  را  صفر  می کنیم.  این  کار با جا به جا کردن وزنه های تعبیه شده در ترازو انجام می شود. سپس وزنه ترازو را روی عدد 20 تنظیم کرده و آنقدر در  کاغذ  روی کفه ترازو خاک می ریزیم تا نشانه گر ترازو عدد صفر را نشان دهد.  

  

خاک حاصل g 20 است. برای برای بدست آوردن نسبت 1:5 عصاره اشباع خاک باید cc 100 آب مقطر استفاده کرد. برای تعیین این مقدار آب مقطر از استوانه های مدرج استفاده می شود. در  ادامه g 20 خاک را  در  ارلن  ریخته و cc 100 آب  مقطر  به  آن  اضافه  می کنیم. ارلن را مختصراً هم  می زنیم  و آن  را بر روی دستگاه Shaker قرار می دهیم. تایمر دستگاه را بر روی min 15 تنظیم  می کنیم. پس از  سپری  شدن  این  مدت، حدود min 5 صبر می کنیم تا محتوای ارلن ته نشین شود. سپس در ارلن دیگری که بر روی آن قیف و روی قیف  کاغذ  صافی قرار دارد، عصاره را به آرامی در کاغذ صافی قرار ریخته تا عصاره صاف در ارلن جمع گردد. پس از  صاف  شدن  عصاره حدود cc 5 از این عصاره را در استوانه مدرجی ریخته و 5 قطره فنول فتالین به آن اضافه می کنیم. اگر  عصاره  تغییر  رنگ داد مبنی بر مجود آنیون کربنات است. این تغییر رنگ به صورت رنگ صورتی نمود دارد. در آزمایش انجام  شده  تغییر  رنگ مورد نظر رویت نشده و در خاک مورد آز مایش کربنات نداریم. سپس در همین عصاره  5  قطره  متیل اورانژ  می ریزیم.  در ادامه محتوای ارلن را با اسید سولفوریک % 01/0  نرمال آنقدر تیتر می کنیم تا تغییر رنگی  مشاهده  شود. به  محض  مشاهده تغییر رنگ شیر محتوی اسید سولفوریک را می بندیم. این تغییر رنگ به صورت پوست پیازی تا نارنجی ست. این تغییر  رنگ دلیل بر وجود آنیون بی کربنات در خاک است. این تغییر رنگ در خاکی که مورد آزمایش قرار گرفت  مشاهده شد. مقدار  اولیه اسید سولفوریک و نیز مقدار ثانویه این اسید باید یادداشت شود.

 

نتایج و محاسبات

در این فرمول V1 حجم اسید مصرفی در مرحله اول، V0 حجم اسید  مصرفی  برای  شاهد، N نرمالیته  اسید  مصرفی و V  حجم عصاره مصرفی در این آزمایش است. از آنجا که در مرحله اول تغییر رنگی مبنی بر وجود کربنات مشاهده نشد، V1=0 و V0=0 ( در این آزمایش شاهدی وجود نداشت.)، در نتیجه جواب نهایی صفر خواهد بود.

 

                                         0                                        = CO32- = 122V1-V0أ-Nأ-1000V'>

تمام فاکتور های موجود در این فرمول همانند فرمول بالا بوده فقط V2 معرف حجم اسید مصرفی در مرحله دوم است. 

                                                                                                                                                         = 2.5 - 1.3 = 1.2 ccاولیهV - ثانویهV = V2

دانلود  متن کامل گزارشات  فایل 15

-- -