بانک مقالات کشاورزی و باغبانی و گیاه پزشکی
بانک مقالات کشاورزی و باغبانی و گیاه پزشکی فارسی انگلیسی ترجمه
موضوعات مطالب
آمار و امكانات
:
:

دانلود ديكشنري كشاورزي مخصوص بابيلون

پشتیبانی سایت

 

لینک عضویت در کانال تلگرامی ما ضمنا برخی مقالات فقط در کانال ما موجود هستند حتما بازدید کنید.


پاییز  95  برشما عزیزان  تبریک و تهنیت باد



چگونگی جلوگیری از مسمومیت آفتکش و درمان آن
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : جمعه ۱۳۸٧/۱۱/۱۱

 

آفتکشها با هدف از بین بردن موجودات زنده ساخته شده اند ، بنابراین در کاربرد آنها باید احتیاط و دقت زیادی نمود. با رعایت دستورات بر چسب ،اطمینان پیدا کنید که آفتکش ها بر سلامت شما، سلامت نزدیکان شما، مردم تاثیرسوء نگذارند یا به گیاهان غیر هدف، آب، خاک یا حیات وحش صدمه نزنید. بواسطه خطر بالقوه برای سلامتی، هر کسی که با آفتکش ها سروکار دارد بایستی بیشترین توجه را نسبت به آنها مبذول دارد و اقدامات حفاظتی ضروری را طبق دستورات بر چسب در مواجه با خطرات بکار گیرد.

 

چگونگی مسمویت با آفتکشها

مواد شیمیائی سمی می توانند موجب آسیب زدن یا مرگ افراد در اثر دخالت در وظایف بیو شیمیائی و فیزیولوژیکی بدن آنها گردند. آفتکش ها می توانند از طریق پوست ، دهان ، بینی ، چشم و از طریق تزریق تصادفی وارد بدن شوند. جذب پوستی محتمل ترین راه برای ورود آفتکش به داخل بدن می باشد. خطر جذب پوستی هنگامی بسیار زیاد است که هوا گرم و مرطوب باشد و پوست در اثر عرق کردن خیس شده باشد. ماهیت و شدت آسیب بستگی به سمیت ماده شیمیائی و مقدار سم وارده شده به بدن دارد. برخی افتکش ها بسیار سمی هستند و موجب مسمومیت در مقادیر خیلی کم می شوند بطوریکه فقط چند قطره از آنها می توانند سبب مریضی شدید یا مرگ گردد.

سطح خطر حاد ماده موثره افتکش با استفاده از گروه بندی سموم با عنوان علامت  یا سیگنال مشخص می شود. موادی با سمیت خیلی پائین عنوان علامت ندارندو در گروه بندی نیستند. افتکش هایی با بر چسب سم "خطر ناک" ( گروه 7 ) سمیت بالا تا خیلی بالا را دارند. محصولاتی با بر چسب سم دارای" خطر"( گروه 6 ) سمیت متوسط دارند. بر چسب محصولاتی با عنوان" احتیاط" سمیت کمی دارند. همیشه لباس حفاظتی طبق دستورات بر چسب هنگام حمل نقل و استفاده از آفتکش ها بپوشید. در مورد برخی از آفتکش ها که در فهرست سموم نیستند، بهر حال پوشش حفاظتی لازم می باشد. 

 

اثرات مسمومیت

معمولا افتکش مورد استفاده در کشاورزی ممکن است متعلق به گروه های شیمیائی اورگانوفسفات و کاربامات از قبیل سوپر اسید، دورسبان ، سوین باشند. پس از جذب شدن در بدن ، این آفتکش ها آنزیم های کلین استراز بدن را غیر فعال می سازند، تشنج های عصبی و فعالیت بیش از حد برخی غدد روی می دهد و در نتیجه موجب علائم مختلف و متغیر می شوند. علائم اولیه شامل سردرد، عرق کردن ، خستگی ، گیجی ،تاردیدن ، حالت تهوع ، استفراغ ، دردهای شکمی ، و اسهال می باشد. علائم آشکارتر مسمومیت بیحسی، سفت شدن قفسه سینه، تغییرات در ضربان قلب ، ضعف عمومی ماهیچه ، مشکل در راه رفتن ، کوچک شدن مردمک چشم، بزاق آوری زیاد ، و افزایش شدت علائم اولیه هستند. نشانه های اولیه مسمومیت حاد اورگانو فسفات و کاربامات ها در مدت چند دقیقه یا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آنها ظاهر می گردد. مسمومیت شدید ممکن است منجر به تشنج ها و بیهوشی گردد که می تواند به سمت مرگ سوق دهد.

بیشتر علائم مسمومیت سم برگشت پذیر هستند و موجب آسیب دائمی در بلند مدت نمی شوند. بهر حال ، برخی اثرات سمیت سبب خسارت غیر قابل برگشت می شوند. مسمومیت حاد با یکبار قرار گرفتن شخص در معرض سم هنگام پاشیدن یا سمپاشی تصادفی یا بلعیدن آفتکش اتفاق می افتد. علائم مشهود بلافاصله ظاهر می شوند و نیاز به درمان اضطراری دارد. مسمومیت تجمی با چند بار قرار گرفتن در معرض دوزهای کم آفتکش در یک مدت زمان طولانی اتفاق می افتد . این نوع مسمومیت تدریجی است چون سطح سم به کندی افزایش می یابد و هنگامی علائم ظاهر  میگرددکه سطوح سم به اندازه کافی بالا برود . آفتکش ها نیز می توانند سبب سوزش در پوست و چشم ها گردند و موجب تحریک واکنش های آلرژی زا شوند. مسمومیت های جدی اورگانو فسفات ها و کاربامات نیاز به درمان با آتروپین دارند. آتروپین یک پادزهر بسیار خوبی است وقتی توسط دکتر داخل ورید تزریق گردد.

 

احتیاطات آفتکش

از فروشندگان سم اطاعات در مورد آفتکش ها با جزئیات بیشتر در موارد حمل ونقل ، انبار داری ، روش های اضطراری، اثرات بهداشتی و کمک های اولیه بدست آورید. قبل از کاربرد افتکش ، همیشه بر چسب آن را در مورد سمیت و روش های توصیه شده  ایمنی و کمک های اولیه کنترل کنید. اگر مجبور شدید به تنهایی سمپاشی را انجام دهید، همیشه به یک نفر دیگر بگوئید که می خواهید سمپاشی کنید و این عمل چه مدت طول می کشد. ظروف افتکش را در داخل کابین کامیون یا در قسمت سرنشین اتومبیل حمل نکنید. ظروف سم را در یک محل محفوظ یا قسمت جداگانه قرار دهید.

هنگام مخلوط کردن و کاربرد افتکش ها و هنگام واردشدن یا کار کردن در محیط سمپاشی شده دقت زیادی کنید ، چون خطر مسمومیت در این زمان ها خیلی زیاد است . زمان ورود به مزرعه یا باغ را پس از سمپاشی طبق بر چسب افتکش رعایت نمائید. این دوره تا زمانی طول می کشد که تمام محل سمپاشی خشک شده ،سموم رسوب کرده یا بخارها پراکنده شده باشند . مسمومیت ممکن است با تنفس ذرات افتکش ( مانند داخل گلخانه ها ) یا معمولا خیلی زود پس از سمپاشی وارد مزرعه شوند اتفاق بیفتد. هیچ کار دستی در مزرعه سمپاشی شده بدون پوشش حفاظتی تا انقضای دوره ورود مجدد نبایستی انجام شود.

ماشین آلات نیز در  دوره ورود مجدد نبایستی وارد منطقه سمپاشی شده شوند. اگر هشدارهای بر چسب در دسترس نباشد بهتر است در مورد آفتکش های گروه 6 حداقل به مدت 24 ساعت بعد از سمپاشی و در مورد افتکش های گروه 7 مدت 48 ساعت انتظار کشید . انتظار 48 ساعت در مورد آفتکش های گروه 6 با فرمولاسیون پودر و تابل توصیه شده است وچون عملیات زراعی مستلزم تماس با شاخه و برگ سمپاشی شده می باشد.

 

انجام منظم آزمونهای خون و ادرار

در مورد برخی افتکش ها ، اکنون آزمونهایی وجود دارد. آزمونهای اورگانوفسفات مسمومیت را مشخص می کنند و نشان می دهند که آیا پوشش حفاظتی و اقدامات ایمنی هنگام سروکار داشتن و استفاده از افتکش ها کافی هستند. بایستی آزمون ها را قبل از سروکار داشتن یا سمپاشی افتکش ها انجام دهید این آزمون معیاری در مورد آزمون های بعمل آمده بعد از عملیات سمپاشی خواهد شد. این معیار ضروری می باشد تا نتایج آزمونهای بعدی را بتوان به طور صحیح تفسیر نمود. قسمتی ازوسایل کمک اولیه صابون ، حوله تمیزو 20 لیتر آب تمیز می باشد. بر چسب آفتکش ها را در مورد اجرای روش های کمک اولیه با دقت بخوانید . در صورت پاشیدن شدن سم روی پوست بدن بلافاصله آن محل را چند بار با صابون و آب تمیز بشورید. 

گیاه دارویی زوفا Hyssopus officinalis
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٧/۱۱/۱٠

زوفا 

زوفا

Hyssopus officinalis

Hyssop

Lamiaceae

معرفی و گیاهشناسی
یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است که در آثار تئوفراست، بقراط، دیوسکورید و ... آمده است. گیاهی است چندساله (5 تا 7 ساله)، خشبی با ارتفاع 40 تا 70 سانتی متر، دارای برگ های باریک و کوچک که به صورت متقابل بر روی ساقه ای چهارگوش قرار دارند. هر بوته دارای انشعابات فراوان ساقه است که گل های آبی، سفید یا صورتی رنگ در کنار برگ ها ظاهر می شوند.

 

نیاز های اکولوژیکی و پراکنش
منشا این گیاه، آسیای صغیر است و از دریای خزر تا دریای سیاه در مناطق شنی می روید. در ایران به صورت خودرو در استان های آذربایجان شرقی و غربی و اطراف دریای خزر می روید.

زوفا

کاشت، داشت و برداشت
بهترین زمان کاشت زوفا در نیمه دوم اسفندماه و به صورت کشت مستقیم بذور در مزرعه می باشد. مبارزه ی میکانیکی و شیمیایی با علف های هرز در طول دوره رویشی بسیار مفید است. در مورد برداشت زوفا، اگر هدف ما استخراج اسانس باشد بایستی گیاه را از ناحیه فوقانی ساقه های چوبی در زمان گل دهی کامل(تابستان) جمع آوری کنیم و اگر هدف ما استفاده از پیکره رویشی گیاه باشد، برداشت محصول در اوایل گل دهی صورت می گیرد. پس از برداشت، خشک کردن قطعات گیاهی در خشک کن های الکتریکی در دمای 30 تا 3۵ درجه صورت می گیرد.

زوفا

فرآوری
سرشاخه های گلدار زوفا دارای اسانس، فلاونوئید، تانن، مواد تلخ، دیوزمین و هیسوپین است. ترکیبات مهم اسانس زوفا شامل پینوکمفن، آلفاپینن و بتاپینن هستند. مقدار اسانس در سرشاخه های گل دار زوفا در حدود 3/0 تا 1 درصد می باشد.

خواص و کاربرد
سرشاخه های گلدار زوفا بطور گسترده در درمان بیماری های مربوط به دستگاه تنفس مانند سرفه، برونشیت و آسم کاربرد دارند. دارای خواص دیگری چون خلط آور، ضد آبریزش بینی و محرک تعریق است. اسانس زوفا دارای خواص آنتی باکتریالی و ضد ویروسی می باشد. مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع اعلام شده است.

 

تصاویر این گیاه

 

فرهنگ لغت باغبانی ( دیکشنری باغبانی)
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : چهارشنبه ۱۳۸٧/۱۱/٩

Glossary

 

 

 
A   abcission zone n. A weakened layer of cells at the base of a leaf or fruit that allows the leaf or fruit to separate from the plant without injuring it.
    abscise v. A flower, leaf, fruit, or other plant part separating from the plant at the abscission zone.
    abscisic acid n. A plant growth regulator involved in the fruit ripening process.
    accessory fruit n. A false fruit, whose fleshy parts are not derived from the ovary.
    adhesion n. The sticking together of unlike objects or materials.
    adventitious root n. Root that forms on shoot tissue.
    adventitious shoot n. Shoot that forms on root tissue.
    aggregate fruit n. A fruit derived from the separate ovaries of a single flower.
    alkaloids n. Bitter-tasting compounds found in many plants, especially in the nightshade family (Solanaceae).
    allelopathy n. A form of chemical protection in which a plant produces substances that inhibit the growth of nearby plants.
    alternation of generations n. Describes the phenomenon in the plant kingdom in which plants alternate between a sporophyte phase and a gametophyte phase.
    amino acid n. Nitrogen-containing organic compounds; the building blocks from which proteins are formed.
    angiosperm n. Derived from the words for "vessel" and "seed"; a grouping of plants whose seeds are borne in protective structures.
    annual adj. Describes a plant that germinates, grows, flowers, and produces seeds all in one growing season.
    anther n. The part of the stamen-the male reproductive structure-that contains the pollen.
    anthocyanin n. Red or blue pigment found in the cell sap.
    antitranspirants n. A substance sprayed on plant leaves to reduce the rate of transpiration and conserve moisture.
    apical bud n. A bud at the uppermost tip of a stem.
    apical dominance n. The suppression of growth in lower buds and branches by the uppermost, or apical, bud.
    apical meristem n. A region of actively-dividing cells at the tip of a root or stem; growth results in an increase in length.
    aquaponics n. The integration of hydroponics (growing plants without soil) and aquaculture (the cultivation of the natural produce of water such as fish or shellfish).
    asexual propagation n. Any means of multiplying plants that do not involve the union of gametes, and depend on mitotic, rather then meiotic, cell division.
    asexual reproduction n. Propagation by means of plant parts; examples include new plants generated by creeping stems, bulb offsets, and layering.
    atom n. The basic unit of matter. The smallest unit into which a chemical element can be broken and still retain its characteristics.
    auxin n. A plant growth regulator that controls cell elongation; important in many plant growth responses such as phototropism and geotropism.
    axillary bud n. A bud located in the axil of a leaf, at the joint where the leaf meets the stem.
B   biennial adj. Describes a plant that grows for two years; it germinates and grows foliage the first season, and produces flowers and seeds the next season.
    bilateral symmetry n. Flower type that can be divided into two symmetrical halves only by a single longitudinal plane passing through the axis.
    binomial adj. Consisting of two names; for example, a botanical name consists of the genus name followed by the species epithet.
    bio-engineered adj. Organisms created using genetic engineering.
    biodiversity n. The number of different species-plants or animals-in an area.
    bloom n. A powdery, bluish-white coating on some plants’ leaves and fruits. When a plant part’s waxy cuticle occurs in tiny rodlets that protrude from the surface, it results in a visible bloom. (Also, another word for flower.)
    budding n. A form of grafting in which a bud is inserted under the bark of another plant.
    bulb n. Modified stem consisting of fleshy leaf bases; used for food storage and asexual propagation.
C   carbohydrate n. An organic molecule consisting of a chain of glucose molecules; includes sugars, starches, and cellulose.
    carotenoid n. Photosynthetic accessory pigment contained within the chloroplast. Carotenes and xanthophylls are carotenoids.
    cellulose n. A large molecule made up of a chain of glucose molecules; found primarily in plant cell walls.
    centromere n. Location on a chromosome where sister chromatids are held together.
    chilling requirement n. The number of hours a plant must be exposed to temperatures between 32؛F and 45؛F before it will break dormancy.
    chlorophyll n. A green plant pigment; found in chloroplasts and necessary for photosynthesis.
    chloroplasts n. Structures found within some plant cells; they contain chlorophyll and are the sites of photosynthesis.
    chlorotic adj. Describes abnormally pale, weak-looking foliage due to reduced chlorophyll content; often caused by a nitrogen or iron deficiency.
    chromatin n. The genetic material stored in a cell’s nucleus, made up of DNA and nuclear proteins.
    chromosomes n. Genetic material (chromatin) in a cell’s nucleus that has become condensed into strands in preparation for cell division.
    class n. A group of orders sharing similar characteristics.
    cloning n. The duplication of an organism by asexual means.
    cohesion n. The mutual attraction of molecules of the same substance.
    cohesion-tension theory n. Theory used to explain the movement of water through the xylem from the bottom to the top of plants. When water evaporates from the surface of a cell, tension is created, pulling water molecules up towards that surface. Due to the cohesiveness of water molecules, this tension is transferred the entire way down the xylem, effectively pulling water to the top of the plant.
    commensalism n. Relationship of two or more organisms in which one organism benefits and the other is unaffected.
    complete adj. This term describes a flower that contains all four whorls-petals, sepals, pistil and stamen.
    compound n. A substance composed of one type of molecule.
    compound leaf n. A divided leaf whose blade is composed of two or more leaflets.
    consumer n. An organism that consumes other organisms to acquire the food that it is unable to synthesize on its own.
    cork cambium n. A type of lateral meristem located just under the bark that gives rise to new outer bark.
    corm n. Swollen leaf base enclosed in scale-like leaves, used for food storage and asexual propagation.
    cotyledon n. A food storage structure within a seed, which provides nourishment for the embryo during germination.
    cultivar n. Short for cultivated variety. A unique plant that is the result of breeding efforts by horticulturists. Written in single quotes in plain text after species name.
    cuticle n. A protective waxy coating on the epidermis of leaves, herbaceous stems, and fruit.
    cutin n. The waxy substance that forms the cuticle layer, providing a protective coating on the epidermis of leaves, herbaceous stems, and fruit.
    cutting n. Propagation method that involves inducing adventitious roots or shoots on a plant part.
    cytokinin n. A plant growth regulator that stimulates cell division.
    cytoplasm n. The liquid component of a plant cell in which various structures are suspended.
D   dark reaction n. The second step in the process of photosynthesis, during which simple sugars are manufactured; light is not required.
    day-neutral adj. Describes plants for which flower initiation is not dependent upon day length.
    decoction n. The liquid produced when bark, stems, and roots (difficult to dissolve because of the presence of lignin) are finely chopped and boiled in water for 10 to 20 minutes after they have been soaked for 12 hours.
    decomposer n. Organisms, such as bacteria and fungi, that break down dead organic matter.
    decomposition n. The breaking down of organic matter by organisms such as bacteria and fungi.
    deoxyribonucleic acid (DNA) n. Nucleic acid-located within a cell's chromosome-that carries the genetic information for an individual.
    dichotomous key n. A key used to identify organisms where exactly two mutually exclusive alternatives are offered at each choice.
    dicot n. A class of angiosperms in which the seeds’ cotyledons occur in pairs.
    dioecious adj. Describes plants in which the male and female flowers occur on separate plants.
    diploid adj. Describes cells in which the chromosomes occur in pairs; somatic cells, which make up the bulk of the cells in the plant body, are diploid. Often abbreviated as 2n.
    disaccharide n. A sugar made up of two monosaccharide molecules bound together; an example is sucrose, or table sugar.
    disk flowers n. The small, tubular flowers in the center of the inflorescence of plants in the Daisy family.
    division n. A group of classes sharing similar characteristics.
    dominant trait n. A characteristic determined by a gene that hides, or masks, the comparable but recessive gene; this characteristic will be expressed if the dominant gene is present on one or both chromosomes.
    drupe n. A simple, fleshy fruit whose inner wall is hard. Examples include peaches and cherries.
E   electron transport chain n. The third stage in respiration, during which electrons pass through a chain, releasing energy as they go.
  element n. A substance composed of one type of atom.
    embryo n. Multi-celled structure resulting from the repeated cell division of the zygote.
    endosperm n. A temporary food storage tissue in seeds, created by the fusion of one sperm cell plus the two polar nuclei, and therefore often triploid.
    epidermis n. The outermost layer of cells on leaves, roots, and herbaceous stems.
    epiphyte n. A plant that grows on the body of another plant, but draws no nutrients from it.
    essential amino acid n. One of the eight amino acids the human body cannot synthesize, and therefore a vital nutrient in the human diet.
    ethnobotany n. The study of the relationship between plants and people.
    ethylene n. A plant growth regulator produced by ripening tissues; stimulates cell walls to soften.
    etiolation n. The condition in which a plant has pale, underdeveloped leaves and extended internodes; ususally caused by insufficient light.
    expression n. The way a trait shows up in an organism.
F   F1 or first filial generation n. The offspring resulting from a cross between two pure parent lines.
    F2 or second filial generation n. The offspring resulting from cross- or self-pollination of the F1 generation.
    family n. A group or genera sharing similar characteristics.
    fertilization n. The successful union of egg and sperm.
    fibrous root system n. A root system consisting of highly branched, spreading roots.
    filament n. The stalk of the stamen-the male reproductive structure-upon which the anther is located.
    nitrogen fixation n. A process in which a type of soil-dwelling bacteria, in association with the roots of certain plants (such as legumes), convert nitrogen in the air into a form that plants can use.
    flower n. A specialized shoot of a plant bearing its reproductive structures.
    fruit n. The matured ovary of a plant; contains the seeds.
G   gametes n. Haploid cells (egg and sperm), the fusion of which results in the creation of a new organism. Also called reproductive cells or sex cells.
    gametophyte generation n. The phase of growth in which gametes, or sex cells, are produced.
    gene n. The basic unit of inheritance; occur along the chromosomes.
    genera n. The plural of genus.
    generative cell n. One of two cells that make up a pollen grain; upon successful pollination, it divides to form two sperm.
    genetic engineering n. The process of taking genetic material from one organism and inserting it into the nucleus of another organism, the result of which is an organism whose cells contain the introduced genes.
    genus n. The "generic" name of a plant; in plant classification, refers to a group of related plants.
    geotropism n. The bending of a plant organ in response to gravity; also called gravitropism.
    germ n. The term used for the embryo within the fruits of the grass family (grains).
    germination n. The beginning of growth by a spore, seed, bud, or other structure.
    gibberellin n. A plant growth regulator that controls the elongation of internodes.
    glaucous adj. Describes a plant part with a visible bloom.
    glycolysis n. The breakdown of glucose during respiration resulting in the release of energy (ADP; adenosine diphosophate).
    grafting n. Propagation method in which two pieces of live plant tissue are united by placing their meristems in contact.
    gravitropism n. The bending of a plant organ in response to gravity; also called geotropism.
    guard cells n. Pairs of cells surrounding the stomata, or pores, on a leaf or stem. Swelling or shrinking of the guard cells opens or closes the stomata, depending on the needs of the plant and environmental conditions.
    guttation n. Exudation of excess water; appears as droplets on the tips and margins of leaves.
    gymnosperm n. Literally, "naked seed", a grouping of plants that produces seed that is borne exposed, rather than in a protective structure.
H   haploid adj. Describes cells in which the chromosomes occur singly (as opposed to occurring in pairs); reproductive cells are haploid. Often abbreviated as n.
    hardening off n. A process by which a plant is gradually acclimated to a new environment. The term often refers to the adjustment period necessary to allow indoor-grown plants to grow accustomed to the harsher (cooler, windier, sunnier) outdoor environment.
    herbaceous adj. Soft and green; describes primary growth tissues containing little or no woody growth.
    homologous adj. Describes the two similar chromosomes that form a pair in a diploid cell.
    humus n. Organic matter decomposing in the soil.
    hybrid adj. Offspring resulting from cross-breeding plants.
    hybrid n. Iin botany, offspring resulting from sexual reproduction between two plants; in horticulture, used to describe F1 crosses having mixed ancestry that are the products of plant breeding efforts, and do not grow true from seed.
    hybrid vigor n. The increase in vigor, size, fertility, or other positive characteristic of a hybrid compared with its parents.
I   imbibition n. The absorption of water into and resultant swelling of a dry seed before germination.
    imperfect adj. This term describes a flower that is lacking either the male or female reproductive structures.
    incomplete adj. This term describes a flower that is missing one or more of the four whorls-petals, sepals, pistil, or stamen.
    incomplete dominance n. The relationship between two genes, neither of which fully masks the expression of the other.
    indehiscent adj. Used to describe fruits that do not open to disperse their seeds at maturity.
    intercalary meristem n. A meristem located between non-dividing tissues, such as near the base of a blade of grass.
    infusion n. The liquid produced when leaves and flowers are stepped in hot water, releasing their active ingredients.
    internode n. The part of the stem that is located between to successive nodes.
    invasive plant n. A non-native plant that has the ability to outcompete and displace native vegetation.
K   Krebs cycle n. The second stage of respiration during which carbon dioxide is produced from the breaking down of pyruvate molecules.
L   lateral meristem n. A region of actively-dividing cells located along the length of a root or stem; growth results in an increase in girth.
    layering n. Propagation method that induces rooting while daughter plant is still attached to parent plant.
    leaf n. A plant structure consisting of an outgrowth arising from a stem or branch. Most leaves are green and contain chlorophyll.The primary function of a leaf is to capture sunlight for photosynthesis.
    leaf blade n. The broad, flat part of a leaf whose primary function is to capture sunlight for photosynthesis.
    legume n. A member of the Fabaceae, the pea or bean, family.
    lenticel n. A pore on the surface of young woody stems; provides a pathway for air to reach inner tissues.
    light duration n. A measure of the amount of time a source of light is illuminated; usually represented by the number of hours of light in a 24-hour period.
    light intensity n. A measure of the brightness of light reaching a surface. Light intensity decreases as the distance from the source of the light increases.
    light quality n. An analysis of the color, or wavelengths, of light from a given source.
    light reaction n. The first step in the process of photosynthesis, which begins when the chlorophyll molecule absorbs a photon; light is required.
    lignin n. An important constituent of many secondary cell walls that increases the cell wall’s hardness and strength.
    lipid n. A category of organic macromolecules including fats and oils.
    long-day adj. Describes plants that initiate flowers when day length is longer than their critical day length.
M   macrofibril n. A structure made up of several microfibrils wound together into a "cable;" provide the framework for the plant cell wall.
    macromolecules n. Relatively large molecules made up of smaller molecules bound together with chemical bonds.
    macronutrients n. The mineral nutrients that plants require in relatively large quantities; includes carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur.
    megaspore n. Haploid cells formed by meiosis in plants; divide by mitosis to form several daughter cells, one of which functions as the egg cell.
    meiosis n. Cell division that results in four haploid daughter cells.
    meristem n. A region of actively-dividing cells.
    mesophyll n. The tissue sandwiched between the epidermal layers of a leaf; containing both the palisade cells and the spongy cells.
    metabolic adj. The chemical processes occurring within a living cell or organism.
    microbe n. A minute organism.
   

microfibril

n. A structure made up of several cellulose molecules united into a thread-like strand.
    micronutrients n. The mineral nutrients that plants require in relatively small quantities includes magnesium, iron, copper, zinc, manganese, molybdenum, and boron.
    micropyle n. The opening in the ovule where the pollen tube enters.
    microspore   Haploid cells formed by meiosis in plants; divide by mitosis to form pollen—precursor to the sperm cell.
    middle lamella n. A pectin-rich layer between adjoining plant cell walls, cementing them together.
    mitochondria n. A double-membrane-bounded organelle found in eukaryotic cells.
    mitosis n. Cell division that results in two daughter cells that are genetically identical to the parent cell.
    molecule n. The smallest unit of a compound; consists of two or more different atoms in a specific ratio and configuration, held together with chemical bonds.
    monocot n. A class of angiosperms in which the seeds’ cotyledons occur singly.
    monoecious adj. Describes plants with separate male and female flowers.
    monosaccharide n. A simple sugar made up of a chain or ring of carbon atoms to which hydrogen and oxygen atoms are attached.
    mordant n. A chemical agent that fixes dye to fabric.
    multiple fruit n. The fruit that results from the fusion of the ovaries of flowers that are growing very close to one another on a shared flower stalk.
    mutation n. A random genetic variation that is passed on to offspring.
    mutualism n. Relationship of two or more organisms in which both organisms benefit.
N   nastic movement n. Movement of plant parts not associated with a specific stimulus such as light or gravity.
    natural selection n. A process by which the healthiest, strongest, and most well-adapted organisms flourish and reproduce.
    nodes n. Sites on a stem where the leaves and axillary buds are attached.
    non-native plant n. A plant that has been introduced-either intentionally or accidentally-into an area in which it was not found previously.
    nucleus n. A structure within a plant cell; controls cell functions, including inheritance.
O   order n. A group of families sharing similar characteristics.
    organelle n. A membrane-bound part of the cell that has a specialized function.
    organic adj. Refers to substances containing carbon; pertaining to living organisms.
    osmosis n. The movement of water across a differentially permeable membane, from a place where water concentration is higher to one where the concentration is lower.
    ovary n. A female reproductive structure, containing ovules, usually found at the basal portion of the flower. After pollination, the ovary matures into a fruit; the ovules develop into seeds.
    ovule n. A female reproductive structure which, upon fertilization, develops into a seed.
    oxidative phosphorylation n. The last stage of respiration, during which ATP (adenosine triphosphate) is formed from ADP (adenosine diphosphate).
P   palisade cells n. A layer of closely-packed, elongated cells located just beneath the upper epidermis of a leaf. These cells contain chloroplasts, and are the main sites of photosynthesis.
    parasite n. An organism that derives some or all its nutrients from another organism.
    pathogen n. A disease-causing organism.
    pectin n. A gluey substance found in the middle lamella between adjoining cell walls that cements the adjoining cells together.
    perennial adj. Describes a plant that lives for more than two years; commonly used to describe herbaceous (non-woody) plants.
    perfect adj. This term describes a flower that has both male and female reproductive structures.
    petiole n. The stalk or support that attaches the blade of a leaf to the stem.
    phloem n. The food-conducting tissues of plants; part of the vascular system.
    photoperiodism n. The initiation of flowering based on the relative amounts of darkness and light in a 24-hour period.
    photosynthesis n. The process by which plants use light energy to manufacture sugars.
    phototropism n. The bending of a plant organ in response to light.
    phytochrome n. A light-sensitive protein pigment involved inthe photoperiodic response.
    pigment n. A substance that absorbs light.
    pistil n. The female reproductive structure.
    plant growth regulators n. Chemical messengers within the plant body that control growth.
    plastids n. Structures found in plant cells; often contain pigments.
    pollen tube n. A long, hollow tube formed by the pollen grain's tube cell that penetrates the pistil's tissues to reach the egg cell.
    pollination n. The successful transfer of pollen from the anther to a receptive stigma.
    pollinator n. Any organism responsible for transferring pollen to stigma of flowers, including bees and other insects, small rodents, and bats. Many plants require a specific pollinator.
    polyploid adj. Used to describe a nucleus with more than two complete sets of chromosomes.
    polysaccharide n. A carbohydrate composed of many monosaccharide units bound together in a long chain; examples include cellulose and starch.
    pome n. A simple, fleshy fruit. Examples include pears and apples.
    poultice n. Moistened herbs applied directly to the skin and held in place with a bandage.
    primary growth n. Growth arising from cell division and elongation in the regions of apical meristems.
    primary wall n. The initial layer of a plant cell wall.
    producer n. An organism that manufactures complex organic molecules from simple inorganic substances. In most ecosystems, producers are photosynthetic organisms.
    protein n. A category of organic macromolecules composed of many amino acids chemically bound together.
R   ray flowers n. The flowers that surround the disk flowers in the inflorescence of plants in the Daisy family.
  recessive trait n. A characteristic whose expression is masked by the presence of the comparable dominant gene; this characteristic will be expressed only if both genes are recessive.
    replication n. The exact duplication of the genetic material within a cell.
    reproductive cells n. Haploid cells (egg and sperm), the fusion of which results in the creation of a new organism. Also called gametes or sex cells.
    respiration n. The process of breaking chemical bonds in carbohydrates to release the energy necessary to perform metabolic functions.
    rhizobium n. Bacteria that form a symbiotic relationship with plants in the legume family, resulting in the ability of the members of this family to fix atmospheric nitrogen.
    rhizome n. Horizontal underground stem; may be fleshy or not. Used for food storage and asexual propagation.
    roots n. The plant part generally found underground; responsible for anchoring the plant as well as water and nutrient uptake.
    rosette n. Aboveground vegetative growth that is present in certain species before flowering in which the leaves are present but the internodes between them are not elongated.
S   n. An organism that fills its nutritional needs from dead and decaying organic matter.
    scarification n. Abrading or softening of the seed coat to encourage germination.
    n. Growth arising from cell division and elongation in the regions of lateral meristems.
    n. A second layer of cell wall laid down by the protoplast inside the primary wall.
    n. The fertilized and matured ovule of a flowering plant, containing an embryonic plant, and which, on being placed under favorable circumstances, develops into an individual similar to the one that produced it.
    n. The hard, protective coating covering a seed.
    n. A category of evolutionarily primitive plants that do not form seeds. Includes mosses and ferns.
    n. In mosses, the tall, stem-like structures on which spore capsules are borne.
    n. The creation of offspring from the union of egg and sperm.
    n. The aboveground portion of a plant, consisting of the stem and leaves.
    adj. Describes plants that initiate flowers when day length is shorter than their critical day length.
    simple fruit n. The fruit that develops from a single pistil on a single flower.
    simple leaf n. An undivided leaf that has only a single blade.
    sister chromatids n. Genetic material composed of one original chromosome and one exact duplicate produced during replication.
    n. Diploid cells that make up the bulk of the plant body; all cells in a plant that are not reproductive cells.
    n. The "specific" name of a plant; used to describe a plant within a genus.
    n. The degree to which two organisms must be compatible before a relationship will form.
    n. A layer of loosely-packed cells located beneath the palisade cells of a leaf. The spaces between the cells allow for the exchange of gases necessary for photosynthesis.
    n. The product of meiosis in plants; germinates to form the gametophyte generation.
    sporophyte generation n. The phase of growth in which spores are formed.
    n. A carbohydrate composed of several hundred glucose units; the chief food storage substance in plants.
    stamen n. The male reproductive structure in the flower-composed of the anther and the filament-where pollen produced.
    n. The leaf- and flower-bearing part of a plant.
    stem nodes n. The location on the stem where branches or leaves are attached.
    stigma n. The sticky surface of the stigma where pollen is received and on which pollen germinates.
    n. Small, leaf-like outgrowth found at the base of a leaf stalk.
    n. Horizontal creeping aboveground stem; sprouts new plants at nodes.
    n. Tiny pores in the epidermal cells of leaves and stems; most numerous on the undersides of leaves. (Singular: stoma or stomate. Plural: stomata or stomates).
    stratification n. Exposure of seeds to cool temperatures to break dormancy and encourage germination.
    stroma n. The structure within the chloroplast where the dark reactions of photosynthesis take place.
    style n. The column of tissue that stretches from the ovary to the stigma through which the pollen tube grows.
    succession n. The sequence of changes in the vegetative composition of a community from initial colonization to climax.
    n. Shoot arising from adventitious bud on underground root; sometimes used to describe any shoots arising at the base of a plant.
    n. Relationship of two or more organisms living in close association.
T   n. A root system consisting of one or more prominent, swollen roots with few side roots; often a food-storage structure.
    taxonomist n. A scientist who specializes in the classification of organisms.
    terrarium n. An enclosure for raising plants or animals indoors.
    n. The reaction of a plant in response to physical contact.
    thylakoid n. The structure within the chloroplast where the light reactions of photosynthesis take place.
      n. Propagation method that produces many plants from one or a few initial cells. Must be done under sterile, controlled conditions.
    trait n. An inherited physical or physiological characteristic.
    transgenic adj. Organisms created using genetic engineering.
    transpiration n. The loss of water vapor from a plant; most of this water escapes from open stomata.
    triploid adj. Describes a plant cell in which the chromosomes occur in three’s.
    tube cell n. One of two cells that make up a pollen grain; upon successful pollination, it germinates and grows into the pollen tube.
    tuber n. Swollen tip of an underground stem, used for food storage and asexual propagation.
    tuberous root n. Enlarged secondary root, used for food storage and asexual propagation.
    tuberous stem n. Swollen section on underground portion of main stem, used for food storage and asexual propagation.
    turgor pressure n. The pressure within a plant cell; maintained by osmosis.
V   variegated adj. Describes leaves or petals exhibiting an irregular, inherited pattern of color.
    variety n. A population within a species that differs from other members of the species in some significant way. Written in italics after the species name.
    vascular cambium n. A type of lateral meristem that gives rise to new xylem (wood) and phloem (inner bark).
    vascular tissues n. Food- or water-conducting tissues.
    vermiculture n. Worm composting.
    vernalization n. The promotion of flowering due to exposure to low temperatures, or chilling.
W   whorl n. A circle of flower parts of one kind. Most flowers are composed of four whorls: petals, sepals, stamen, and pistil.
X   xylem n. The water-conducting tissues of plants; part of the vascular system.
Z   zygote n. The cell created by the union of egg and sperm; divides to become the embryo.

 
تکثیر غیر جنسی
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : سه‌شنبه ۱۳۸٧/۱۱/۸

مقدمه :

در جلسه گذشته روش‌های تکثیر جنسی را بیان کردیم. در این جلسه راجع به تکثیر غیر جنسی یا روشی که اصطلاحاً Vegetative Propagation نامیده می‌شود توضیحاتی را ارائه می‌دهیم.

 

 

اساس روش تکثیر غیر جنسی

هر یک از سلول‌های هر کدام از گیاهان توانایی ساخت یک گیاه کامل همانند پایه مادری خود را دارند. و کلاً هر روشی که بوسیله آن هر یک از اندام‌های گیاهی به یک گیاه کامل تبدیل شود، یکی از زیر رده‌های این روش است.

 

 

انواع روش‌های تکثیر غیر جنسی

1) کشت بافت؛

2) تقسیم بوته؛

3) استفاده از اندام‌های زیرزمینی؛

4) استفاده از ساقه و برگ بعنوان قلمه؛

5) استفاده از جوانه‌ها بعنوان پیوند؛

6) استفاده از ساقه‌های رونده؛

7) خوابانیدن.

 

 

کشت بافت

کشت بافت کار نسبتاً  تخصصی بوده و نیاز به دستگاه‌های مخصوص دارد که در اینجا مورد بحث نیست.

 

 

تقسیم بوته Succres

استفاده از تقسیم بوته برای تکثیر گیاهان زینتی کاربرد زیادی دارد و تعداد زیادی از گیاهان به این روش تکثیر می‌شوند. استفاده از این روش بدلیل اینکه گیاه کامل و ریشه‌دار از پایه مادری جدا می‌شود و عیناً شبیه پایه مادری شروع به رشد و نمو می کند، یک روش نسبتاً آسان و بدون هیچ گونه خطر از نظر سازگاری با محیط است و هیچ تغییر ژنتیکی در آن اتفاق نمی‌افتد. نمونه این نوع تکثیر را می‌توان در دیفن باخیا،  سانسویریا و آنتوریوم مشاهده کرد.

 

 

استفاده از اندام‌های زیرزمینی

انواع پیازها و ریزوم‌ها از این طریق تکثیر می‌شوند. در جلسه آینده به بحث در این مورد می‌پردازیم.

 

 

خوابانیدن Layering

تکثیر بوسیله خوابانیدن یاLayering  یک روش نسبتاً ساده و کم هزینه است. فقط باید دقت داشت که همه گیاهان با این روش قابل تکثیر نیستند. برخی از درختان و درختچه‌ها و تعدادی از پیچ‌های زینتی با این روش تکثیر می‌شوند.

 

روش کار بدین صورت است که بخش‌هایی از ساقه که در حال رشد است را درون خاک حفر می‌کنیم و مقداری خاک بر روی آن می‌ریزیم. بخش‌هایی که در زیر خاک هستند ریشه‌دار می‌شوند و بعد از ریشه‌دار شدن آن‌ها را از پایین‌ترین محلی که برای خاک ریختن انتخاب کرده‌ایم قطع می‌کنیم و بعنوان یک گیاه جدید به محل مورد نظر انتقال می‌دهیم. این روش تکثیر در گیاهانی نظیر پیچ لونی سرا (یاس امین‌الدوله)، یاس زرد و پیچ اناری و تعداد دیگر از گیاهان قابل استفاده است.

 

 

استفاده از ساقه و برگ به عنوان قلمه

روش‌های قلمه برداشتن بر حسب اینکه از کدام قسمت ساقه صورت گیرد اسامی مختلفی دارند.

 

 

انواع قلمه ساقه

- قلمه چوبی Wood Cutting

- قلمه نیمه چوبی؛

- قلمه سبز؛

- قلمه علفی؛

- قلمه برگ.

 

 

قلمه یا Cuttingاستفاده ا ز بخش‌های ساقه و گاهی برگی بعضی از گیاهان زینتی می‌باشد که قابلیت ریشه‌زایی سریع دارند. اگر آخرین قسمت ساقه یا بخش رشد یافته سال قبل در قلمه استفاده شود، قلمه چوبی یا اصطلاحاً Wood Cutting   می‌گویند. بیشتر درختان میوه، درختچه‌های زینتی، گیاهان برگ ریز و گیاهان خزان دار به کمک این روش تکثیر می‌شوند. در این روش طول قلمه 10 تا 25 سانتی‌متر است و بسته به نوع قلمه و تعداد، 3 تا 7 گره در قلمه باقی می‌ماند. این چنین قلمه‌هایی فاقد برگ هستند، چون زمان قلمه گیری این گونه گیاهان به دوره خواب گیاهان نزدیک می‌شود (حدوداً  از اواسط آبان به بعد) .

 

قلمه‌هایی که بافت محکمی دارند، کمی خشبی شده ولی انعطاف لازم را دارند و حاصل رشد سال جاری هستند را قلمه‌های نیمه چوبی یا نیمه خشبی گویند. درختچه‌های زینتی و سوزنی برگان و تعدادی از گیاهان گلخانه‌ای نظیر آکالیفا Acalypha و گل کاغذی به این وسیله تکثیر می‌شوند. طول قلمه‌ها حدود 10 تا 15 سانتی‌متر بوده و 3 تا 4 گره روی ساقه بجای می‌ماند. قلمه‌ها بدون برگ یا با داشتن یک یا دو برگ کشت می‌شوند.

 

قلمه‌های سبز، حاصل رشد جاری گیاه و حامل مریستم انتهایی هستند و به سرعت ریشه‌دار می‌شوند. چنین قلمه‌هایی طولی در حدود 5 تا 10 سانتی‌متر دارند و حداقل دارای دو گره هستند و معمولاً برگ دارند و با یک یا دو برگ در محیط ریشه زایی کشت می‌شوند. این قلمه‌ها تقریبا در تمام گیاهان زینتی مانند سوزنی برگ‌ها از قبیل کاج مطبق و آلوکالیاها قابل استفاده می‌باشند.

نوع دیگر قلمه‌های ساقه، قلمه‌های علفی یا Herbaceous Cutting  است که در گیاهان زینتی نظیر انواع فوتوس‌ها، دیفن باخیا و برگ انجیری کاربرد دارند.

 

نوع دیگر قلمه، قلمه برگ است. برگ‌های بعضی از گیاهان قابلیت ریشه دار شدن دارند. عمده برگ‌های ریشه زا برگ‌های کامل هستند. یعنی باید یک برگ کامل همراه با دم برگش در بسترهای تکثیر کشت شود در حالیکه بعضی از برگ‌ها را بوسیله تکه کردن یا قطعه کردن، می‌توان تکثیر کرد مانند برگ‌های بگونیای ریزوم‌دار و سانسویریا.

گیاه دارویی گل انگشتانه Digitalis purpurea
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : دوشنبه ۱۳۸٧/۱۱/٧

گل انگشتانه ارغوانی

گل انگشتانه (گل انگشتانه ارغوانی)

Digitalis purpurea

Foxglove - Purple Foxglove

گل انگشتانه کرک دار


گل انگشتانه کرکدار

Digitalis lanata

Grecian Foxglove

Scrophulariaceae

 

معرفی و گیاهشناسی

گل انگشتانه ارغوانی گیاهی است دوساله (به ندرت سه ساله) با ارتفاع 1 تا 5/1 متر. در سال اول دارای برگ های طوقه ای با طول 30 تا 40 سانتی متر است که در سال دوم از میان این برگ های طوقه ای یک ساقه ی گل دهنده خارج می گردد. گل ها به رنگ های قرمز، ارغوانی، و به ندرت سفید هستند که داخل کاسه ی گل ها لکه های قهوه ای رنگی مشاهده می گردد. این گیاه بومی ایران نیست ولی برای مصارف دارویی و بصورت زینتی کشت می گردد.

لکه های قهوه ای درون کاسه ی گل


Digitalis lanata که به گل انگشتانه کرک دار معروف است، دارای کرک های فراوان در قسمت فوقانی ساقه و در کاسه ی گل ها می باشد. گل ها در این گونه به رنگ سفید هستند که لکه های قهوه ای رنگی در درون آنها مشاهده می گردد. دارای ترکیبات متفاوتی نسبت به گل انگشتانه ارغوانی است. تنها گونه ی D.nervosa  بومی ایران است و در مناطق وسیعی از شمال و غرب کشورمان می روید.

برگ


نیاز های اکولوژیکی و پراکنش

گل انگشتانه بومی غرب اروپا است و در جنگل ها، بیشه زارها و مناطق مرطوب می روید. گیاهی رطوبت پسند با نیاز آبی بالا است که نور کافی سبب افزایش مواد موثره در برگ هایش می گردد.

گل انگشتانه در طبیعت

 

کاشت، داشت و برداشت

تکثیر گل انگشتانه توسط بذر صورت می گیرد. رشد اولیه گیاه در سال اول بسیار کند و بطئی است، بنابراین مبارزه با علف های هرز در این زمان ضروری می باشد.
برگ های گل انگشتانه مورد برداشت قرار می گیرند که میزان برداشت برگ ها در سال اول کمتر می باشد تا گیاه در سال بعد قادر به ادامه زندگی باشد.

 

فرآوری

برگ های D.purpurea  دارای گلیکوزید هایی مانند دیجیتالین، دیجیتوکسین، دیجیتونین، جیتوکسین، دیجی نین و ... هستند.
برگ های D.lanata  دارای گلیکوزید هایی مانند دیگوکسین، دیگوکسی ژنین، لاناتوزید هایA ،B ، C، D و ... است.

 

خواص درمانی و کاربرد

برگ های گل انگشتانه در کارخانه های داروسازی برای تولید داروهای تقویت کننده و تنظیم کننده ی ضربان قلب و درمان نارسایی های قلبی کاربرد گسترده ای دارند. دارویی با نام دیجیتال (دیجیتالین) در داروخانه های کشور موجود است که از این گیاه حاصل شده است. همچنین برگ ها سبب افزایش فشار خون می شوند و دارای خاصیت مدری هستند. مصرف برگ های گل انگشتانه بدون نظارت پزشک ممنوع می باشد.

 


 
تصاویر این گیاه

 

گلکاری، آشنایی با مفاهیم و ساختمان گلخانه
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : یکشنبه ۱۳۸٧/۱۱/٦

مقدمه

در این جلسات با کاشت، نگهداری و ازدیاد گیاهان زینتی آشنا می‌شویم. گلکاری یا Flowery cultureدر برگیرنده‌ی عملیات و فرایندهایی است تا مجموعه‌‌ای از گیاهان زینتی جوان و با طراوت قابل عرضه به بازار رقابت و عرصه اقتصاد جهانی شود.

 

”لارسن یکی از محققین گلکاری را به این صورت تعریف می‌کند : گلکاری حالتی پر زحمت از کشاورزی است که در طی عمل‌آوری و فرایند این رشته همه عوامل مربوط به اطلاعات تکنولوژیکی، اطلاعات فن‌آوری و دانش‌های به روز، اطلاعات مربوط به وضعیت بازار از نظر بازاریابی و نحوه سلیقه و خواست بازار، اطلاعات مربوطه به بحران‌های سوخت و انرژی و اطلاعات مربوط به تازه‌های ارقام معرفی شده به دنیا از نظر نوع محصولات زینتی مورد نیاز است.

 

گلکاری یا Flowery cultureیک مجموعه تشکیلاتی است که نیاز به یک گروه کار قوی با تخصص‌های مختلف و به روز دارد.

 

 

جایگاه گلکاری در ایران

اهمیت تاریخی: قدمت کشت و کار و نگهداری گل‌ها در ایران شاید همزمان با شروع کشاورزی بوده است. با نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران بنظر می‌آید که همواره ایرانیان در زمینه موضوعات مرتبط با گل‌ها جایگاه خوب و ارزنده‌ای داشته‌اند.

 

اهمیت اقتصادی: شاید قدیمی‌ترین گلخانه‌های موجود در ایران که در حال حاضر هم فعال هستند قدمتی در حدود 75 – 70 سال دارند. در حقیقت اهمیت اقتصادی این رشته، سابقه طولانی در ایران دارد. زمانی که بسیاری از کشورها نامی در زمینه پرورش گل و گیاه نداشته اند کشور ما با داشتن گلخانه‌های خوب و قابل قبول در زمان خود وضعیتی مناسب داشته است. کشت و کار پرورش گل‌های زینتی در ایران بعنوان یک رشته اقتصادی سابقه‌ای به قدمت احداث گلخانه‌ها ندارد اما از زمان‌های گذشته، گلخانه‌دارها کار تکثیر و پرورش گیاهان را برای سرگرمی، و گذران اوقات فراغت انجام می‌دادند.

 

در سال‌های اخیر بدلیل نیاز روز افزون بازار و خواست افراد جامعه و بدلیل محدود شدن فضای زندگی مردم این وضعیت کاملاً تغییر کرده است. بطوری که در سال‌های اخیر احداث گلخانه‌های نسبتاً مجهز و کارآمد بمنظور کشت و پرورش و تکثیر گیاهان زینتی و نیز توسعه اقتصادی پیشرفت زیادی داشته است.

 

ایران یکی از خواستگاه‌ها و زادگاه‌های طبیعی گیاهان زینتی از جمله لاله، سنبل، زنبق، سیکلمه و برخی از درختچه‌ها و تعداد زیادی از درختان میوه بشمار می‌آید، و در منابع علمی دنیا اسناد و مدارک مربوط به این موضوع موجود است. ولی از نظر اقتصادی و صادرات گل و گیاه هنوز موقعیت مناسبی در سطح دنیا ندارد.

 

 

جایگاه ایران از نظر جغرافیایی

موقعیت جغرافیایی ایران از دو نظر قابل ارزش است :

- از نظر آب و هوایی  

- موقعیت نسبت به کشورهای همسایه.

 

 

1- ایران در یک منطقه پر رود با طول روز بلند و روشنایی کامل آفتاب قراردارد و از این نظر می‌تواند در بسیاری از هزینه‌های مربوط به گرم کردن و روشن نگه داشتن گلخانه‌ها که برای کاشت و تکثیر گیاهان زینتی اهمیت زیادی دارد، صرفه جویی کند.

 

2- موقعیت ایران بدلیل قرار داشتن در کنار کشورهای پر مصرف گل و گیاه از نظر اقتصادی حائز اهمیت است. همسایه‌های شمالی و جنوبی ایران از خریداران بسیار خوب گیاهان زینتی هستند. ایران با داشتن یک بازار متعادل و نسبتاً ثابت و دائمی قادر است جایگاه واقعی خود را در  این عرصه پیدا کند.

 

 

کشورهای مهم تولید کننده و مصرف کننده گل و گیاه

 

1- هلند

8- ژاپن

2- ایتالیا

9- انگلستان

3- آلمان

10- استرالیا

4- سوئیس

11- فرانسه

5- دانمارک

12- اسپانیا

6- بلژیک

13- آمریکا

7- سوئد

 

 

 

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید هلند مقام اول در بین همه کشورها را دارد و بقیه کشورها در رتبه بعدی قرار گرفته‌اند.

 

 

از لحاظ موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی و هم‌چنین وضعیت نیروی کار، ایران در مقایسه با هلند از موقعیت مناسب‌تر و ارزان‌تری برخوردار است.

ارز آوری گل و گیاه برای ایران یک موقعیت انحصاری است. در کشور ما گاهی ارز آوری گل‌های شاخه بریده با ارز آوری نفت مقایسه می‌شود. بطوری که فروش 2 تا 3 شاخه گل (از بعضی انواع گل‌ها) می‌تواند ارز‌آوری معادل یک بشکه نفت را داشته باشد و صادرات گل‌ها و گیاهان زینتی می‌تواند جانشین صادرات نفت شود. اما پارامترهای لازم و شاخص‌های قابل قبول بازار جهانی برای پرورش گل و گیاه را باید مهیا کرد.

 

رشته‌ها و زیر شاخه‌های متعددی در رابطه با گلکاری یا Flowery culture وجود دارد. یکی از این موارد استفاده از اندام‌های گیاهان زینتی می‌باشد. از لحاظ موقعیت مصرفی گیاهان زینتی را به سه دسته تقسیم می‌کنند :

 

گیاهان یک ساله یاAnnual Plants ؛ گیاهان زینتی که بعنوان گل‌های فضای سبز استفاده می‌شوند. این گیاهان معمولاً مقاوم به سرما نیستند و دوره زندگی نسبتاً کوتاهی دارند. مانند گل اطلسی و آحار.

 

گل‌های دائمی یا Perennial Plants؛ گیاهانی که بیش از یک سال در فضای آزاد قابلیت رشد و نمو دارند. مانند گل تاج‌الملوک، داودی و زنبق‌های دائمی.

 

 گیاهان آپارتمانی یا Indoor Plants؛ گیاهانی که فقط در فضای محدود آپارتمان‌ها و گلخانه‌ها قابل نگهداری هستند. مانند برگ انجیلی و فوتوس.

 

 

انجام تحقیقات برای صادرات گل‌ها و گیاهان زینتی یک امر مسلم و ضروری است. هم‌چنین مجموعه عواملی که در این راستا باید مد نظر قرار گیرند عبارتند از :

نوع خاک و بستر مورد پرورش گیاهان؛

نوع محصول ارائه شده؛

تداوم تولید در طی یک زمان معین.

 

 

انواع گلکاری یا Flowery culture

گیاهان گلدار گلدانی یا  Pot Plant؛ گیاهانی که در فضای مستور آپارتمان رشد و نمو می‌کنند و بخش زینتی آن‌ها همان گل است. مانند گل حنا، سیکلامن ایرانی، آزالیا و ...

گل‌های شاخه بریده یا Cut Flowers؛  گروه بسیار بزرگی از گیاهان زینتی در این رده هستند. تعداد زیادی از گیاهان زینتی بعنوان بخش‌های بریده شده و جدا از پایه مادری قابل عرضه به بازار هستند. نظیر انواع میخک، ژربرا، رز و ارکیده.

بسته به نوع بازار و سلیقه خریداران تقریباً همه گیاهان Cut Flowers شبیه بهم عرضه می‌شوند. اینطور که برآورد نشان می‌دهد معمولاً میخک، رز و ژربرا سه محصول رده اول تا سوم گل‌ها شناخته شده‌اند.

 

3) درختان، درختچه‌ها و پیچ‌های زینتی یا Trees, Shrubs and Climbers؛ این مجموعه در کشت و کار گیاهان زینتی جایگاه ارزنده‌ای دارد و ایران می‌تواند در این قسمت موقعیت خوبی کسب کند.

 

تاسیسات

  

بقیه در ادامه مطلب

 

-- -