بانک مقالات کشاورزی و باغبانی و گیاه پزشکی
بانک مقالات کشاورزی و باغبانی و گیاه پزشکی فارسی انگلیسی ترجمه
موضوعات مطالب
آمار و امكانات
:
:

دانلود ديكشنري كشاورزي مخصوص بابيلون

پشتیبانی سایت

 

لینک عضویت در کانال تلگرامی ما ضمنا برخی مقالات فقط در کانال ما موجود هستند حتما بازدید کنید.


پاییز  95  برشما عزیزان  تبریک و تهنیت باد



انار
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

انار میوه ای است سرشار از ویتامین وبه علت داشتن آهن و سایر عناصر دیگر دی هضم می باشد .خوردن دانه های انار به مراتب بهتر از نوشیدن آب اناراست . انار میوه ای است که به آن خون ساز می گویند و به همین علت بهترین موقع برای مصرف آن صبح وقبل از صبحانه است . انار مقوی قلب ، مفرح ، دفع کننده چربی ، رفع کننده سموم اغلب عفونتهای داخلی ، دافع حرارت می باشد و خوردن انار با پرده های سفید آن شکم را دباغی میکند ، رب انار ، برگ انار در ضعف معده ، کمی اشتها ، تهوع ، ضعف عمومی ، تصفیه خون ، خاصه در دختران جوان و دررفع میگرن بسیار مفید است. دانه های میوه ی جنگلی انار که به (نار دان)شهرت دارد در معالجه اسهال بسیار موثر است .

 اب انار شیرین باشکر ونشاسته برای درد سینه وسرفه توصیه می شود . رب انار نیز برای رفع خماری موثر است. ایران بزرگترین صادر کننده انار در جهان وسعت کشت: انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن تا 6 متر می رسد و در مناطق نیمه گرمسیری می روید . شاخه های آن کمی تیغدر و برگهای آن متقابل ، شفاف و ساده است .

 گلهای انار درشت برنگ قرمز اناری ولی بی بو می باشد . میوه آن کروی با اندازه های مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ می باشد .

 کشت و توسعه انارعلاوه برایران در کشورهای هندوستان ، ترکیه ، اسپانیا ، تونس ، مراکش ، افغانستان ، چین ، یونان، ژاپن ، فرانسه ، ارمنستان ، قبرس ، مصر و ایتالیا و فلسطین اشغالی رایج است . تولید کنندگان بزرگ انار در جهان ایران،قزاقستان،اسپانیا و آمریکا می باشند. ایران با داشتن 60 هزار هکتار سطح زیر کشت و 700 هزار تن تولید سالیانه به عنوان بزرگترین تولید کننده این محصول در جهان بوده و مقام اول جهان را داراست. محصول انار: محصول انار به صورت آب انار،رب و کنسانتره قابل حصول است. انتخاب انار: در انتخاب انار انواع سنگین تر آن بهتر است و پوست آن باید صاف ،شفاف ، نازک و بدون ترک باشد.

ارزش غذایی در صد گرم دانه انار مواد زیر موجود می باشد :

 انرژی 38 کالری

 آب 82 گرم

 پروتئین 0/4 گرم

 چربی 0/3 گرم

 مواد نشاسته ای 10 گرم

 کلسیم 4 گرم

 سدیم 3 میلی گرم

 پتاسیم 260 میلی گرم

آهن 0/5 میلی گرم

 ویتامین ب 1 0/2 میلی گرم

 ویتامین ب 2 0/03 میلی گرم

ویتامین ب 3 0/02 میلی گرم

ویتامین ث 4 میلی گرم

خواص انار از جمله خواص آن می توان به موارد زیر اشاره نمود :

1- انار خون را تصفیه کرده و تقویت کننده قلب و کلیه است.

 2- انار اشتها آور است وبهتر است قبل از غذا مصرف شود.

3- انار در رفع اوره و کلسترول ، دفع سموم و تعادل مایعات بدن به خصوص خون نقش مهمی را ایفا می کند.

 4- مصرف انار شیرین، ایجاد شادی نموده و رنگ رخسار را باز می کند.

5- مصرف انار شیرین تقویت کننده کبد می باشد و در معالجه یرقان( زردی) مفید است.

6- انار ترش و شیرین( ملس) باعث کاهش فشار خون می شود.

 7- مصرف انار در معالجه راشی تیسم، کم خونی و ضعف اعصاب مؤثر است و به بدن نیرو می بخشد.

 امام صادق(ع) می فرماید : به کودکان خود انار بخورانید زیرا آنها را زودتر به حد جوانی می رساند.

 تذکرات

1- انار برای اشخاصی که دچار یبوست هستند، مضر است.

2- انار میوه ای سرد است، بنابراین اشخاصی که سرد مزاج هستند پس از خوردن آن، مقداری آب جوش با نبات باید بخورند.

3- انار برای کسانیکه دچار نفخ معده هستند، ضرر دارد. زیاده روی در مصرف انار ترش ایجاد زخم معده می کند.

4- جوشانده پوست درخت و پوست ریشه آن که برای رفع کرم بکار می رود ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند.

 خواص قسمت های دیگر درخت انار: 1

- جوشانده پوست انار برای گلو درد و زخم گلو ورفع بواسیر مفید می باشد.

2- جوشانده گل انار برای از بین بردن زخم های دهان و اسهال مزمن وبهمراه کنجد برای بهبود سوختگی مفید می باشد.

3- جوشانده ریشه انار برای دندان درد و تنظیم عادت ماهیانه در زنان مفید می باشد.

 4- جوشانده پوست درخت انار اثر ضد کرم دارد.

 کنسانتره انار شرکت Roj Enterprises یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کنسانتره انار در هندوستان است. کنسانتره انار در هندوستان بعنوان یک محصول لوکس بشمار می آید که مشتریان قیمتهای بالایی را بابت آن پرداخت می کنند. این محصول در اروپا و ژاپن نیز بعنوان یک نوشیدنی سالم شهرت دارد. خاصیت‎ ضد سرطانی‎ آب‎ انار پژوهش‌های‎ جدید نشان می‎دهد آب‎ انار خاصیت‎ ضد سرطانی‎ دارد. طبق تحقیقات سازمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) انار منبع خوبی از آنتی اکسیدان‌ها، پتاسیم و ویتامین C است پژوهشگران‎ آکادمی‎ علوم‎ امریکا دریافته اند که ، مصرف‎ آب‎ انار از ابتلاء بـه‎ سرطان‎ پروستات‎ جلوگیری‎ می‎کند. دکتر احسان‎‎ مختار استاد سرطان شناسی‎ دانشگاه‎‎ ویسکانسین‎ و رئیس‎ گروه تحقیقمی گوید که باکشف‎ جدید راه‎‎ دستیابی‎ بـه خواص‎ ضد سرطانی‎ و نحوه‎‎ معالجه سرطان‎ با آب‎ انار هموارتر شده‎ است‎ .

 متخصصان‎ تغذیه‎ مصرف‎ آب‎ انار را صبح‎ و پیش‎ از صبحانه‎‎ توصیه می‎ کنند. صادرات: بررسی ها نشان می دهد که روند صادرات انار درسالهای اخیر رشد مناسبی داشته است . چنانکه آمار موجود حکایت از صادرات بیش از150 هزار تن انار به کشورهای مختلف ارو پایی ، روسیه ، اوکراین ، کشورهای عربی و کشورهای آسیای میانه دارد . صادرات انار نیزمانند صادرات بسیاری ازمحصولات کشاورزی هنوز با مشکلات متعددی درزمینه مسائل مربوط به حمل و نقل محصول ، مقررات دست و پاگیر اداری ، آشنا نبودن باغداران وصادر کنندگان با روش های علمی مواجه است که می تواند صدمات زیادی به صادرات این محصول وارد کند . این در حالی است که می توان با بررسی بازارهای هدف ، استفاده از روش های علمی برای توسعه کشت ارقام مختلف این محصول ، توجه به استانداردهای کشورهای وارد کننده و آشنایی صادر کنندگان با بازاریابی این محصول ، زمینه حفظ و گسترش صادرات اناررا فراهم کرد . انار سرشار از ویتامینهای E,C,B,A، مواد قندی، پتاسیم، منیزیم و اسیدهای آلی است. پوست، ریشه و ساقه درخت انار تانن فراوان و الکالوئیدهای مختلف دارد که یکی از آنها پله تیرین است که بهترین داروی بیماریهای انگلی روده است. انار میوه‌ای سرد و خنک و خوردن انار از ابتلا به بیماری قند جلوگیری می‌کند.

 مرکز بهداشت و درمان استان مرکزی اعلام کرد:

انار خون را تصفیه کرده و تقویت‌کننده قلب است. مصرف انار بوی بد دهان را از بین برده و دهان را پاک می‌کند. انار شیرین را جهت تسکین درد سینه، سرفه و انار ترش را جهت کاهش غلظت خون، فشار خون و چربی خون مصرف کنید.

انار شیرین میوه‌ای ‌مقوی و صدا را صاف می‌کند و برای درمان درد سینه و سرفه کاملا مؤثرست و باعث تسکین خارش‌های بدن می‌شود. خوردن انار شیرین شادی بخش بوده و درخشان کننده چهره است. انار ترش طبیعت سرد و خشک دارد. زخم‌های دهان را شفا می‌دهد.

پوسیدگی فایتوفتورایی ریشه و طوقه درختان میوه وانار
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥
ـ پوسیدگی فایتوفتورایی ریشه و طوقه درختان میوه

Phytophthora Root & Crown Rot                                                            

 

گونه های جنس Phytophthora در گیاهان مختلف تولید بیماری می کنند یکی از خطرناکترین بیماریها، پوسیدگی ریشه و طوقة درختان میوه است تا کنون بیش از 60 گونه فایتوفتورا شناسایی شده که بیش از 15 گونه از ایران گزارش شده است همة گونه های فاتیوفتورا انگل اختیاری هستند و روی گیاهان مختلف ایجاد بیماری می کنند گسترة میزبانی اغلب گونه ها هم زیاد است. پوسیدگیهای طوقه ، یقه و ریشة درختان سیب عملاً در تمام کشورهای سیب خیز جهان شیوع دارد ولی در گلابی فقط پوسیدگی طوقه گزارش شده است.

 

علائم بیماری:علائم پوسیدگی ریشه و طوقه در گیاهان مختلف کم و بیش شبیه به هم است بطوریکه غالباً قارچ موجب پوسیدگی ریشه های فرعی و اصلی شده و موجب ایجاد لکه های آبسوخته روی طوقه می شود که این لکه ها بتدریج قهوه ای تا سیاه شده و ممکن است دور تا دور طوقه را فرا بگیرد و گیاه را از پای اندازد هر چند قارچ در ناحیه ریشه و طوقه تولید بیماری می کند اما در شرایط مناسب اسپورهای قارچ بطرف بالا پرتاب شده (باد یا شتک باران ) و باعث آلودگی شاخه ، برگ و میوه می شوند . ترشح صمغ از نواحی طوقه تا ارتفاع نیم متری تنه از علائم بارز بیماری است صمغ ابتدا آبکی و شفاف است و سپس خشک و در نواحی مرطوب و پر باران ، صمغ در اثر بارندگی حل و شسته شده ، سپس پوسیدگی قهوه ای در طوقه و ریشه بوجود می آید.

 

بیولوژی و رفتار اکولوژیک گونه های عامل پوسیدگی ریشه و طوقه درختان میوه کم و بیش شبیه همدیگر است و به همین دلیل روشهای مبارزه نیز در آنها از اصول مشابهی پیروی می کند در ایران مهمترین درختان میوة میزبان این قارچ عبارتند از مرکبات ، پسته ، سیب ، گردو و بادام . علاوه بر این بیماری از روی درختان انار ، انجیر، زرد آلو، گلابی و آلو نیز گزارش شده است.

 

نشانه های بیماری اغلب نا مشهود است مگر اینکه لایه های خارجی پوست (پریدرم) را تا نزدیکیهای لایة زاینده بردارند و آوندهای آبکشی نمایان شود بافتهای آوند آبکشی در درختهای بیمار به جای آنکه سفید رنگ باشند نکروزه و به رنگ قهوه ای مایل به قرمز هستند که سرانجام با پوسیدن آنها برنگ قهوه ای تیره در می آیند شانکرهای فعال پوسیدگی طوقه در قسمت داخلی تر آوندهای آبکشی حالت نواری مرمری پیدا می کنند و حاشیة مشخص نواحی سالم و آلودة نکروزی را از یکدیگر جدا می کند. در پوسیدگی طوقه ممکن است بافتهای تنه درخت تا ارتفاع یک متری از سطح زمین نکروزه شود. زخمهایی که در اثر این بیماری در تنه ایجاد می شود به سمت پائین (طوقه) و حتی ریشه توسعه می یابند. پوست قسمتهای آلوده بسیار سخت شده و با دست به سختی شکسته می شود پوست تنه در ناحیه طوقه بصورت ورقه های خشک و بطور عمودی از درخت جدا می گردد. با فساد پوست و آوندهای آبکشی در جریان انتقال شیرة پرورده از قسمت هوایی به ریشه اختلالاتی بروز کرده و ممکن است بطور کلی قطع شود و درخت از پا درآید. علائم بیماری گموز ممکن است روی برگ ، جوانه و شاخه نیز ظاهر شود ، برگها از ناحیة دمبرگ حالت رنگ پریدگی به خود گرفته و زرد می شوند این زردی در رگبرگهای میانی به خوبی قابل تشخیص است برگها پس از مدتی ریزش می کنند و درخت ضعیف می گردد. ضعف درخت از نوک درخت شروع شده و به تدریج به قسمتهای دیگر تنه سرایت می کند (Die Back) در مورد مرکبات : در اثر ترشح قطرات باران (Splashing) اسپورهای قارچ از خاک به روی میوه ها منتقل شده و موجب پوسیدگی قهوه ای میوه (Brown Rot) می گردد که در شرایط انباری غالباً پیشرفت می کند و کل میوه قهوه ای می گردد.

 

عوامل بیماری :             Phytophthora spp.(Pythiaceae-Peronosporales-Oomycetes)

 

1)   پوسیدگی طوقه و ریشة سیب ، گلابی ، انار ،گردو، زردآلو     Phytophthora cactorum 

 

2)   پوسیدگی طوقه و ریشة گلابی   Ph.syringae, Ph.cactorum                                           

 

3)   پوسیدگی طوقه و ریشة انار   Ph. cactorum, Ph. citrophthora                                    

 

4)   پوسیدگی طوقه و ریشة انجیر                                                    Ph.cryptogea     

 

5)   پوسیدگی طوقه و ریشة آلو سیاه                                                       Ph.iranica   

 

6)   پوسیدگی طوقة پسته =گموز پسته =شیره سیاه پسته                           Ph. megasperma,

 

  Ph.cryptogea,  Ph.dreshcleri , Ph. nicotiana var. parasitica,  Ph.citrophthora

 

 

ـ پوسیدگی طوقه انار                       Pomegranate Crown Rot      پوسیدگی طوقه انار در بیشتر باغهای انار استان یزد و شیراز و سایر مناطق انار خیز کشور دیده می شود. پوست درخت در محل طوقه ترک می خورد و بافتهای پوست و قسمتی از چوب دچار پوسیدگی خشک می گردد. در بعضی موارد رنگ چوب در محل طوقه تیره می شود شاخه های سمتی که پوست طوقه آنها دچار زوال شده است از رشد باز ایستاده و برگهای آنها زرد می شود. گاهی پوسیدگی در محل طوقه ها متوقف شده و پوست جدید بوجود می آید که معمولاً بر آمده تر از پوست قدیمی بوده و در حاشیه متورم است. پوسیدگیهای پوست طوقه های مبتلا به بیماری بعد از مدتی خشک شده و می ریزند گاهی پوسیدگی به ریشه ها نیز سرایت می کند و در این صورت درخت به سرعت خشک می شود . در اطراف این درختهای خشک شده و یا مبتلا به بیماری گاهی پاجوش می روید، عامل بیماری پوسیدگی طوقه درختان انار تاکنون به طور قطع مشخص نشده است به ندرت از بعضی درختهای مبتلا به بیماری Phytophthora cactorum جدا شده است ولی نقش آن در پوسیدگی طوقه کاملاً به اثبات نرسیده است. مطالعات انجام شده در باغهای انار شیراز و یزد نشان می دهد که سرمای زمستانه و بهاره می تواند باعث این بیماری باشد. عواملی از قبیل آبیاری زیاد و مصرف کودهای ازته مخصوصا اوره باعث می شود که درخت انار به موقع در پاییز به خواب نرود و مدتی بیشتر سبز باقی بماند. در نتیجه این قبیل درختان انار نمی توانند سرمای 10 تا 14 درجه زیر صفر را تحمل کنند و طوقه آنها دچار ترکیدگی و پوسیدگی می شود. شاخه های صدمه دیده از سرما در بهار دیرتر از خواب بیدار شده و کم برگ می باشند. مطالعات انجام شده با هورمون ژیبرلین که باعث ایجاد تأخیر در خزان درخت می شود نشان می دهد که هر قدر خزان درخت انار در پائیز به تعویق بیافتد درصد سرماخوردگی و در نتیجه پوسیدگی طوقه انار افزایش پیدا می کند.

 

مبارزه:

 

برای جلوگیری از بروز پوسیدگی طوقه انار اقدامات زیر مؤثر می باشد:

 

1ـ آبیاری درخت های انار باید به اندازه نیاز و به موقع انجام شود. به طوری که باعث تغییر در فیزیولوژی طبیعی درخت نشده و منجر به طولانی شدن زمان رشد گیاه نگردد همچنین از مصرف زیاد کودهای ازته باید خودداری گردد.

 

2ـ دور طوقه و تنه درختها تا ارتفاع 50 سانتی متر در اواخر پائیز  تا اوایل بهار با گونی یا پلاستیک پوشانده شود.

 

3ـ از کشت دوم مانند سبزی ، صیفی و جالیز در باغهای انار حتی الامکان باید خودداری شود چرا که معمولاً  آبیاری در این باغها تابع زراعت دوم شده و باعث تغییرات فیزیولوژیکی در درخت می گردد و یا پوسیدگی طوقه در اثر Phytophothra را تشدید می کند.

 

 

ـ  ریشه گرهی انارPomegranate Root Knot                                 

 

این بیماری در مناطق انارخیز کشور مخصوصا در اصفهان و یزد شیوع دارد. علائم بیماری روی اندامهای هوایی درخت های انار به صورت توقف رشد ، ضعف عمومی ، زردی برگها ، ریزش برگهای انتهایی شاخه ها و خشکیدگی تدریجی سرشاخه تظاهر می کند. روی ریشه های نازک و موی ریشه ها غده های کوچک به اندازه ته سنجاق و گاهی بزرگتر ایجاد می شود که علامت اختصاصی بیماری بوده ودر مواردی که شدت داشته باشد ممکن است موجب زوال تدریجی درخت شود. مطالعات انجام شده نشان می دهد که در باغهای انار استان یزد (شهرستان یزد ، اردکان ، میبد ، مهریز) دو گونه نماتد از جنس Meloidogyne به نامهای M. javanica و M. incognita و در استان اصفهان M. incognita  و M. hapla و روی ریشه درخت های انار در استان گیلان M. arenaria وجود دارند و جزء عوامل مولد بیماری ریشه گوهی انار محسوب می شوند

 

 ( Meloidogyninae-Heteroderidae-Tylenchoidae-Tylenchina-Tylenchida-Secernenta-Nemata)        

 

مبارزه :

 

اقدامات زیر در جلوگیری از پیدایش بیماری و کاهش شدت آن موثر است:

 

1ـ احداث باغ انار در زمینهایی که آلودگی به نماتدهای مولد بیماری نداشته باشد. قبل از احداث باغ جدید انار لازم است خاک زمینهای مورد نظر مورد آزمایش قرار گیرد  در صورت آلودگی زمین به نماتد و اجبار در احداث باغ در آن قطعه باید خاک را با فومیگانت هایی مانند متیل بروماید ضدعفونی کرد.

 

2ـ برای احداث باغ انار (وسایر باغها)توصیه می شود از نهالهای ریشه دار سالم و عاری از نماتود استفاده گردد.

 

3ـ مبارزه با علفهای هرز: بیشتر علفهای هرز می تواند میزبان نماتود های مولد غده ریشه باشند و از این رو لازم است با آنها در مرحله استقرار مبارزه شود.

 

4ـ از کاشت درختان انار در خاکهای خیلی سبک و ماسه ای که مستعد آلودگی شدید به نماتد های مولد غده می باشد حتی الامکان باید اجتناب گردد.

 

 

ـ  پوسیدگی میوه انار

 

میوه های انار در اواخر فصل روی درخت و در اکثر مواقع پس از برداشت و هنگام نگهداری دچار پوسیدگی می شود. پوست میوه های پوسیده نرم و رنگ آنها شفاف می شود. گوشت دانه های میوه انار پوسیده نیز نرم شده و بسته به نوع قارچ لهیده شده و به رنگ سیاه یاآبی و رنگهای دیگر در می آید. گاهی تمام حفره داخلی میوه انار پر از توده سیاه قارچ می شود. بررسیهای به عمل آمده در ایران نشان می دهد گونه های مختلفی از قارچهای جنس Aspergillus ، Penicillium ، Botrytis ، Rhizopus ، Alternaria و Nematospora می توانند باعث پوسیدگی میوه انار شوند ولی اغلب پوسیدگیهای میوه از نوع پوسیدگی آبی و سیاه در اثر قارچهای به ترتیب پنیسلیوم و آسپرژیلوس می باشد.

 

عوامل پیدایش پوسیدگی و گندیدگی میوه های انار را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:

 

الف: عوامل محیطی و غیرزنده مانند ترکیدگی میوه ، سوراخ شدن میوه بر اثر خار و شاخه های درخت هنگام وزش باد

 

ب: حشراتی که لارو یا بالغ آنها وارد میوه می شوند مانند کرم گلوگاه انار (Spectrobates ceratoniae و سوسکهای Carpophylus .

 

ج: حشرات مکنده که وارد میوه نمی شوند ولی نیش یا خرطوم آلوده به قارچ یا باکتری خودشان را به داخل میوه فرو می برند مانند انواع سنهای درختی.

 

د: صدمات وارده به میوه انار در اثر کنه ها ، آفتاب و مکانیکی در موقع برداشت.

 

مبارزه: همانطور که گفته شد پوسیدگی های میوه انار به طور عمده در اثر ترک خوردگی ، سوراخ شدن ، صدمات مکانیکی و یا تغذیه کنه ها و آفتاب زدگی پوست بوجود می آید. بنابراین برای جلوگیری از پیدایش پوسیدگی توصیه می شود به شرح زیر عمل کنند.

 

1ـ میوه انار به موقع و زود برداشت شود تا مواجه با سرمای زودرس نشده و ترک خوردگی در آنها پیدا نشود.

 

2ـ انارهای سالم و بدون ترک خوردگی و آفت زدگی را از انارهای آلوده و مصدوم جدا کنند.

 

3ـ هنگام برداشت محصول دقت شود به میوه ها ضربه وارد نشده و پوست آنها زخمی نگرددو جابجایی آنها با دقت به عمل آید.

 

4ـ انارهایی که به منظور نگهداری در انبار یا سردخانه انتخاب می شود را قبل از حمل به انبار یا سردخانه با محلول 3 در هزار زینب ضدعفونی

گزانتان (Xanthan) :
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

:

 

این صمغ پلی ساکارید خارج سلولی است که توسط انواعی از گزانتوموناس تولید می شود. واحد های اصلی سازنده این صمغ گلوکز ، مانوز و اسید گالاکتورونیک می باشند. صمغ گزانتان علی رغم وزن مولکولی زیاد به سادگی در آب سرد و گرم حل می شود و حتی در مقادیر کم محلول بسیار غلیظ تولید می کند. اما در اثر بهم زدن از ویسکوزیتهآن کاسته می شود. تغییرات PH اثر چندانی بر روی آن ندارد. این صمغ در انواع مختلفی از نوشابه ها ، کنسرو ها و مواد غذایی منجمد مورد استفاده قرار می گیرد

تراگاکانت (Tragacanth)
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

 این صمغ نیز طک صمغ گیاهی است. ماده ای بی مزه و بی بوست و استفاده از آن قدمتی طولانی دارد. در ایران اطن صمغ کتطرا نامیده می شود.از واحد های ساختمانی اسید گالاکتورونیک ، L- فوکوز ، D- گالاکتوز ، D- گزیلوز و L- آراکبینوز تشکیل شده است. این صمغ حتی در غلظت 5/0 درصد در محلول ویسکوزیته زیادی ایجاد می کند و در برابر حرارت نیز مقاوم است

صمغ لوبیای لوکاست (Locust bean Gum)
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

این صمغ از لوبیای لوکاست یا دانه خرنوب که به طور وسیع در اطراف دریای مدیترانه پرورش می یابد بدست می آید و دارای حدود 88 درصد گالاکتوز و مانوز و 4 درصد پلی ساکارید های دیگر ، 6 درصد پروتئین ، 1 درصد سلولز و 1 درصد خاکستر است. این صمغ تشکیل فیلم های قابل انعطاف و با دوام را می دهد. از این صمغ برای ایجاد ویسکوزیته و اتصال و پایداری در سیستم های مختلف غذایی نظیر بستنس ، سوسیس ها و غیره استفاده می شود.

گوار (Guar) :
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

 گوار (Guar) :

 

این صمغ از دانه گیاه گوار بدست می آید و از واحد های B- D- مانوپیرانوزیل که با پیوند های 1- 4 به یکدیگر متصل شده اند تشکیل شده است. این واحد به صورت یک در میان به یک واحد D- گالاکتوپیرانوزیل متصل هستند. این صمغ در غلظت های کم تشکیل محلول های ویسکوز را می دهد و غلظت 3- 2 درصد آن تشکیل ژل می دهد. این صمغ با پروتئین ها و دیگر پلی ساکارید ها ناسازگاری نشان نمی دهد. صمغ گوار فیلم های قابل انعطاف و با دوام تشکیل می دهد.

 

 

- آگار (Agar) :
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

4- آگار (Agar) :

 

از الگ دریایی قرمز رنگ از طبقه Phodophyceae بدست می آید که اجزای اصلی ساختمانی آن B- D- گالاکتوز و 3 و6 آنهیدرو L- گالاکتوز می باشد. دارای ساختمانی است که از نوع پلی ساکارید ساخته شده است : 1- آگاروز : پلی ساکاریدی خنثی است که ممکن استاز جزئی تا صفر استر سولفات داشته باشد. 2- آگاروپکتین : در ساختمان آن 10- 5 درصد گروه های سولفات وجود دارد. آگاروپکتین متشکل از آگاروز و استر سولفات است که می تواند حاوی اسید D- گلوکرونیک و مقدار کمی اسید پیرویک هم باشد. این صمغ در آب جوش محلول است ولی در آب سرد نا محلول است. ژل حاصل از صمغ بسیار به حرارت مقاوم بوده و به طور وسیع به عنوان امولسیفایر ، تشکیل دهنده ژل و عوامل پایدار کننده در مواد غذایی مورد استفاده واقع شود. یک کاربرد مشخص آگار استفاده از آن در محیط های کشت میکروبی است. صمغ آگار قوی ترین تشکیل دهنده ژل است که تا کنون شناخته شده است. به صورتی که ژلاسیون در غلظت 04/0 درصد قابل مشاهده است

کاراگينان (Carrageenan) :
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

 کاراگينان (Carrageenan) :

از جلبک های قرمز دريايي طبقه Phodophyceae استخراج می شود که به صورت پلی مری از استر سولفاته مولکول های هگزوز است که در آن نسبت سولفات به هگزوز ها در حدود يک می باشد. 3 بخش ايزوله شده از کاراگينان کاپلا (k) لامبدا و آيوتا کاراگينانمب باشند که به صورت کلی شامل زنجيره های پلی ساکاريد شامل گالاکتوز و 3 و6 آنهيدروگالاکتوز می باشند که می توانند سولفاته باشند ويا زنجير سولفاته باشند و با پيوند های آلفا (1- 3) و بتا (1- 4) به طور متناوب برحسب تعداد گروه های سولفاته به هم متصل شده اند.

قسمت سولفات يا آنيونی کاراگينان با پروتئين ها وارد واکنش می شود و به اين ترتيب يک کمپلکس کلوئيدی پايدار را به وجود می آورد. کاراگينان می تواند ژل های قابل برگشتی (از طريق حرارت) تشکيل دهد که قدرت آن و دمای ژلاسيون به کاتيون های خاص پتاسيم و آمونيوم بستگی دارد.

آلژینات (Alginate) :
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

آلژینات (Alginate) :

 

آلژینات ها از اجزای ساختمانی دیواره سلولی الگ های قهوه ای از طبقه فئوفیسه (Phaeophyceae) هستند و دلیل اطلاق این نام به این گروه از صمغ ها این است که اینها از مشتقات اسید آلژینیک هستند. از واحد های ساختمانی B- D- مانورونیک و a- L- گلوکرونیک اسید تشکیل شده اند. نمک های فلزات قلیایی و آمونیاک آلژینات به سهولت در آب گرم یا سرد محلول هستند. اما نمک فلزات 2 یا 3 ظرفیتی آنها نا محلول می باشند. آلژینات ها در اثر حرارت منعقد نمی شوند و با سرد کردن نیز تشکیل ژل نمی دهند. ویسکوزیته محلول آلژینات ها با افزایش درجه حرارت کاهش می یابد ولی از نقطه نظر PH فقط به میزان کمی در PH = 4-10 تغییر می کند. آلژینات ها در دما های معمول در حضود مقادیر کمی از کلسیم تشکیل ژل می دهند و در PH =3 این عمل در غیاب کلسیم هم صورت می گیرد. آلژینات خواص ضخامت دهندگی ، سوسپانسیونی ، امولسیفایری ، پایدار کنندگی و تشکیل ژل و فیلم را داراست

- صمغ عربی يا صمغ اقاقيا (Arabic Gum or Acacia)
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

 صمغ عربی يا صمغ اقاقيا (Arabic Gum or Acacia)

اين صمغ ماده مترشحه از از درختی از انواع اقاقيا می باشد. صمغ عربی در آب بسيار محلول است و از محلول هايي که تا 50 درصد حاوی اين مواد هستند می توان تهيه کرد. واحد های ساختمانی آن عبارتند از : L- آرابينوز ، L- رامنوز ، D- گالاکتوز و D- گلوکرونيک اسيد. صمغ عربی يکی از معدود صمغ هايي است که برای افزايش ويسکوزيته نياز به غلظت های بالا دارد و به عنوان جلوگيری کننده از کريستاليزاسيون و امولسيفاير استفاده می شود که از اين طريق عملا از جدا شدن چربی يا رشد بلورهای شکر در محصولات قنادی يا بلورهای يخ در بستنی جلوگيری می گردد. اين صمغ با بعضی ترکيبات و پلی مری غذايي نظير ژلاتين يا آلژينات سديم سازگار و مناسب نيست. از اين صمغ به منظور تثبيت اجزای طعم زا در سيستم های غذايي نيز استفاده می شود. در اين حالت صمغ به صورت لايه ای اين اجزا را در بر می گيرد و بدين ترتيب از جدا شدن آنها عمدتا به دليل فراريت و خشک کردن جلوگيری می کند (آرومای اينکپسوله شده encapsulated).

 

صمغ ها
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥

صمغ ها گروه بزرگی از پلی ساکاريد هايي هستند که بوسيله توانايي شان در توليد محصولاتی با ويسکوزيته بالا در غلظت های پايين مشخص می شوند. تقسيم بندی صمغ ها و موسيلاژ به اين دليل است که اولين بار که آنها را از پلی ساکاريد ها جدا کردند محلول آنها حالت ليزی داشت که صمغ (Gum) ناميده شدند و دسته ای ديگر که محلول های آنها حالت لزج و چسبناک داشت موسيلاژ ناميده شدند. اما اين ترکيبات پلی ساکاريدی بر حسب تغييرات ايجاد شده در ساختمانشان می توانند به هر دو شکل ليز و چسبناک وجود داشته باشند.

صمغ ها بطور وسيع در صنايع غذايي برای تهيه ژل و به عنوان پايدار کننده و عوامل سوسپانسيون مورد استفاده قرار می گيرند. صمغ ها از منابع مختلفی بدست می آيند و شامل صمغ های ترشحی ، صمغ های جلبکی ، دانه ای ، ميکروبی و مشتقات نشاسته و سلولز هستند. تمام اين مواد مولکول های هيدروفيليک دارند که می توانند با آب برای تشکيل محلول های ويسکوز يا ژل ها ترکيب شوند. ماهيت مولکول ها تا حد زيادی بر روی خواص صمغ ها تاثير می گذارد. مولکول های پلی ساکاريدی خطی فضای بيشتری را اشغال می کنند و ويسکوز تر از مولکول های بسيار انشعابی با همان وزن مولکولی هستند.

ترکيبات انشعابی آسانتر ژل تشکيل می دهند و پايدارتر هستند چون بر هم کنش وسيع در امتداد زنجير هايشان ممکن نيست. پلی ساکاريد های خطی خنثی به آسانی تشکيل فيلم چسبنده روی مواد خشک می دهند و عوامل پوششی خوبی هستند و محلولشان چسبناک نيست. محلول های پلی ساکاريدی انشعابی به خاطر گير افتادن وسيع زنجير های جانبی شان چسبناک هستند و محلول های خشک شده آنها به آسانی فيلم تشکيل نمی دهند. پلی ساکاريد های خنثی فقط به صورت جزئی بوسيله تغيير PH تحت تاثير قرار می گيرند و همچنين نمک ها در غلظت کم اثر کمی بر روی آنها دارد. غلظت بالای نمک ممکن است منجر به جدا سازی آب پيوسته و رسوب پلی ساکاريد شود. تعدادی از پلی ساکاريد ها دارای زنجيره های مستقيم دراز با انشعابات کوتاه هستند. چنين ترکيباتی دارای نواحی پلی ساکاريدی خطی و انشعابی هستند. به عنوان مثال صمغ دانه خرنوب و صمغ گوار از اين دسته هستند. تعدادی از صمغ ها دارای مولکول هايي با گروه های کربوکسيل زياد در امتداد زنجيره ها می باشند. به عنوان مثال پکتين و صمغ آلژينات از اين نوع هستند. اين مولکول ها در PH های زير 3 وقتی گروه های کربوکسيل آزاد تشکيل می شوند رسوب می کنند. در PH بالاتر نمک های فلزی قليايي اين ترکيبات به مقدار زيادی يونيزه می شوند و مولکول را در شکل گسترده و شديدا هيدراته شده نگه می دارند. اين امر موجب ايجاد محلول های پايدار می شود.

فورسلران و کاراگينان مثال هايي برای پلی ساکاريد هايي با گروه های اسيدی قوی هستند. اين صمغ ها در PH های پايين پايدار می باشند. چون اسيد سولفوريک يونيزه نمی شود. خصوصيات صمغ ها را با وارد کردن جايگزين های خنثی مانند : متيل ، اتيل ، هيدروکسی متيل و يا گروه های اسيدی مانند سولفات و فسفات با توجه به نوع کاربرد تغيير داد

 
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥
همه‌گيري ويروس ايدز اهميت فوق‌العاده‌اي دارد و نگراني همگان را برانگيخته است، يك راه براي بررسي ساختار اين ويروس شبيه‌سازي كامپيوتري آن بر اساس داده هاي ميكروسكوپي است.
 
 با در دست داشتن اين داده‌ها مي‌توان مدل‌هايي براي فهم ساختار ويروس و چگونگي عملكرد آن ساخت. اين در حالي است كه HIV عموماً به صورت خطوط ساده و نمودارهاي كلي و بدون جزئيات ترسيم مي‌شود و گاه به گاه با تصاوير ميكروسكوپي الكتروني فازي نشان داده مي‌شود.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 براي پر كردن اين شكاف اطلاعاتي، «ترسا لارسن» محققي در آزمايشگاه گرافيك مولكولي Art Olson’s در موسسه پژوهشي اسكريپس (TSRI) به جمع‌آوري اطلاعات و مدارك لازم جهت ارائه يك مدل كامپيوتري از HIV پرداخته است و دوره زندگي ويروس و آنزيم‌هاي كليدي آن را نشان داده است. همچنين اين مدل كمك شاياني به طراحان دارو خواهد كرد.

«لارسن» هدف اوليه خود را ساخت يك تصوير دقيق از HIV مي‌داند و معتقد است كه اين تصوير مي‌تواند شروعي براي رسيدن به هدف نهايي او، يعني ساخت يك فيلم آموزشي در مورد ويروس HIV براي بالا بردن سواد علمي و بهداشتي بشر باشد.

مدلي از آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس

ترانس‌كريپتاز معكوس(RT) يكي از دو آنزيم مهم و تعيين‌كننده درHIV است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«لارسن» براي به تصوير كشيدن دوره زندگي ويروس و دو آنزيم مهم آن يعني پروتئاز و ترانس‌كريپتاز معكوس (RT) از منابع اطلاعاتي زيادي استفاده كرده است. او براي دستيابي به دانش كافي در مورد ويروس HIV و زيست‌شناسي ‌مولكولي آن از اطلاعات يك گروه تحقيقاتي كه در "مركز پيشرفته بيوتكنولوژي و پزشكي" (CABM) در دانشگاه راتگرز آمريكا كار مي‌كنند استفاده كرده است.

اين اطلاعات شامل منابع اوليه از نتايج علمي به‌دست آمده در مورد آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس و مطالعات مربوط به هدايت اشعه ايكس در مبحث بلور‌شناسي و اثر آن بر روي اين آنزيم است. «لارسن» در آزمايشگاه خود علاوه بر مدل‌سازي نظريه‌هاي تخصصي زيستي، مدل‌هاي مولكولي زيادي نيز تهيه مي‌كند كه منابع لازم براي توليد اين مدل‌ها، مانند وسايل و ابزار مخصوص براي به تصوير كشيدن ساختار پروتئين‌ها و اسيد نوكلئيك‌ها، در جاهاي ديگر دسترس‌پذير نيست.

«لارسن» و همكارش «ديويد گودسل»،براي ساختارهاي بزرگ‌تر و ابرمولكولي مانند ساختار كامل ويروس يا سلول ميزبان مدل‌هايي سه‌بعدي ساخته‌اند كه با داده‌هاي ميكروسكوپي به‌دست آمده در آزمايشگاه‌هاي پيشرفته پزشكي، سازگار است. «لارسن» همچنين هزاران تصوير گرفته شده و مدل‌هاي ساخته‌شده از ويروس و آنزيم‌هايش را در سيستم بايگاني "مركز ابر كامپيوتر سان‌ديه‌گوُ"‍(SDSC)ذخيره كرده است.

اين دياگرام روبان‌گونه، مدلي از آنزيم پروتئاز در HIV است كه با لايه‌اي از بازدارنده‌ها پوشيده شده‌است و يك ديد كلي از پروتئين را با دو قسمت كاملاً قرينه به ما مي‌دهد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در حالي كه ساخت كامل يك فريم، حدوداً ۳۰ دقيقه طول مي‌كشد، ولي براي داشتن يك صحنه كامل از مدل ويروس، ساخت بيش از هزارها فريم لازم است كه شايد روزها و يا هفته‌ها به طول بينجامد؛ ولي با استفاده از رايانه‌هايي با قابليت اجراي موازي، ساخت فريم‌ها و ارائه يك مدل كامل، به بيش از چند ثانيه تا چند دقيقه نياز ندارد. به گفته «لارسن» صحنه‌هاي مولكولي از صدها هزار چندضلعي تشكيل شده‌اند و ساخت مدل‌ها و صحنه‌هاي پيچيده‌تر حتي ممكن است باعث شود سخت‌افزارهاي گرافيكي كامپيوتر آسيب ببينند.

هجوم، رونويسي و جوانه‌زدن ويروس

رترو‌ويروس‌هايي(retrovirus) مانند HIV حامل يك RNA استاندارد و منحصر به‌فرد هستند. آنها بايد به سلول‌ها حمله كرده تا بتوانند تكثير يابند. اما بر خلاف اكثر ويروس‌ها،HIV به سلول‌هاي T4 موجود در سيستم ايمني بدن حمله مي‌كند. (سلول‌هاي T از بدن در برابر مهاجمان خارجي مانند ويروس‌ها محافظت مي‌كنند.) «لارسن» مي‌گويد: «سلول‌هاي T4 آسيب ديده، توسط سيستم ايمني بدن پاك مي‌شوند ولي چون اين سلول‌هاي T4 متعلق به خود سيستم ايمني بدن هستند سرانجام اين سيستم در هم مي‌شكند و ويروس پيروز مي‌شود.»

براي نشان‌دادن اينكه چگونهHIV به سلول‌هاي سيستم ايمني بدن حمله مي‌كند، «لارسن» در ابتدا يك مدل دقيق و علمي از ويروس در غلاف بيروني آن را پروتئيني به نام GP120 تشكيل مي‌دهد و به ويروس كمك مي‌كند تا به سلولT وارد شود. ويروس در هسته‌اش حامل دو كپي از RNA و كپي‌هايي از آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس(RT)خود است.

درون سلول، هسته به دو قسمت تقسيم مي‌شود و آنزيم RT كار خود را انجام مي‌دهد. نام آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس به اين دليل است كه HIV و RNA موجود در آن بايد يك رونويسي معكوس از RNA استاندارد و منفرد موجود در ويروس انجام دهند؛ به اين ترتيب مي‌توانند دو DNA مشابه توليد كنند كه به آنها حامي ويروسي يا Provirus مي‌گويند. اين حامي‌هاي ويروسي به هسته سلول كوچ مي‌كنند و بهDNA موجود در سلول ميزبان ملحق مي‌شوند. اين حمله ويروس به سلول باعث مي‌شود كه سلول رونوشت‌هايي از ويروس توليد كند. يك سلولT4  آلوده، به تنهايي مي‌تواند هزارها سلول آلوده ديگر توليد كند.

وقتي همه قسمت‌هاي ويروسي در سلول حاضر شوند، به قسمت غشاي سلول رفته و در آنجا جمع مي‌شوند. سپس در سطح سلول تشكيل جوانه مي‌دهند. اين جوانه‌هاي ويروسي از سطح سلول جدا شده و براي آلوده‌كردن بقيه سلول‌ها حركت مي‌كنند.

طراحي داروهاي ضد‌ايدز

نقش كليدي دو آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس و پروتئاز، باعث شده كه آنها به عنوان اهداف اصلي براي ساخت داروهاي ضد‌ويروسي شناخته شوند. بسياري از داروهايي كه در قديم استفاده مي‌شده، مانند AZT، سعي در متوقف‌كردن ويروس با استفاده از بازدارنده‌هاي آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس را داشته‌اند.

اين بازدارنده‌ها از تكثير ويروس جلوگيري مي‌كردند.ولي داروهاي جديدتر مانند اينديناوير       (indinavir) آنزيم پروتئاز را هدف قرار مي‌دهند. «لارسن» مي‌گويد: «ساختن دارو بدون دانستن ساختار آنزيم پروتئاز كاري است كه ممكن است با شكست روبه‌رو شود و در ساختن داروي موثر ناكام بمانيم. اما اگر ساختار اين آنزيم را بدانيم مي‌توانيم به خوبي حدس بزنيم كه چه بازدارنده‌هايي مفيد است و چه بازدارنده‌هايي بي‌اثر.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نسخه قبلي فيلم ويديويي ساخته شده از ويروس، علاوه بر نشان دادن ساختار HIV فقط در مورد روش كار آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس و نقش آن در عملكرد ويروس پرداخته بود. اما فيلم كامل، ساختار هر دو آنزيم يعني ترانس‌كريپتاز معكوس و پروتئاز و جزئيات كار آنها را نشان خواهد داد. اين فيلم ويديويي همچنين راهكارهاي تازه‌اي را براي جلوگيري از كار اين دو آنزيم در ذهن‌ها زنده مي‌كند.

«لارسن» با تكميل اين فيلم، دوره زندگي ويروس را به طور كامل نشان مي‌دهد. او نه تنها حمله ويروس‌ها را به يك مدل ساخته شده از سلول T به تصوير كشيده، بلكه كار داروهاي بازدارنده و چگونگي تغيير يافتن ويروس براي مقاومت در برابر اين داروها را نيز نشان داده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در پايان «لارسن» مي‌گويد: «براي كامل كردن مطالعاتي از اين قبيل هنوز بايد كارهاي زيادي انجام داد، ولي با ساخت اين فيلم علمي حتي‌المقدور دقيق، اميدوارم براي محققان و تيم‌هاي تحقيقاتي در مورد HIV منبع ارزشمند و قابل اعتمادي تهيه كرده باشم.»

شرح بیماری 

ایدز عبارت‌ است‌ از بوجود آمدن‌ ضعف‌ عمده‌ در دستگاه‌ ایمنی‌ بدن‌ (نقص‌ ایمنی‌). این‌ امر باعث‌ کاهش‌ توانایی‌ بدن‌ در مقابله‌ با عفونتها و توانایی‌ سرکوب‌ سلول‌های‌ غیرطبیعی‌ مثل‌ سلول‌های‌ سرطانی‌ می‌شود. ویروس‌ ایدز سلول‌های‌ ایمنی‌ موجود در خون‌ (لنفوسیت‌ها) و سلول‌های‌ ایمنی‌ موجود در بافت‌ها مانند مغز استخوان‌، طحال‌، کبد و گره‌های‌ لنفاوی‌) را درگیر می‌سازد. این‌ سلول‌ها در تولید پادتن‌ برای‌ مقابله‌ با بیماریها و سرطانها نقش‌ دارند. در مجموع‌ باید گفت‌ که‌ ایدز یک‌ نوع‌ نقص‌ ایمنی‌ ثانویه‌ است‌ که‌ در سیر عفونت‌ با ویروس‌ ایدز ایجاد می‌شود.



 

علت بیماری

عامل بیماری ایدز یک نوع ویروس از گروه رترو ویروسها است که باعث کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن میزبان می‌شود. علایمی که ما در بیماری ایدز می‌شناسیم مربوط به بیماریهایی است که در اثر نقص دستگاه ایمنی بدن تولید می‌شوند. در اکثر بیماریهای ویروسی وضع به این منوال است که سلولهای مملو از ویروس ویروسها را آزاد کرده و این ویروسها خود را با پادتنهای آماده مواجه می‌بینند. در چنین وضعی بیماری شخص برطرف می‌شود. اما در مورد ویروس ایدز وضع به گونه‌ای دیگر است.

در اینجا اولین ویروسی که وارد اولین سلول میزبان می‌شوند از حمله پادتنها در امان می‌مانند. ویروسهای جدیدی که از سلول خارج می‌شوند بعضا توسط
پادتنها خنثی می‌شوند اما ژنهای اولیه در درون سلول میزبان به تولید ویروس ادامه می‌دهند. ممکن است که ویروس در بدو ورود به سلول میزبان به صورت غیر فعال درآید و بعد از گذشت چندین سال به مساعد شدن اوضاع فعالیت بیماریزایی خود را آغاز کند. این ویروس دستگاه ایمنی بدن را تضعیف می‌کند و در این یک سرماخوردگی ساده هم می‌تواند برای شخص مشکل ساز باشد.

سیر بیماری و علایم آن

ابتلا به بیماری ایدز در اغلب موارد با عوارض ساده‌ای مانند اسهال ، خارش پوست و افزایش خفیف حرارت بدن شروع می‌شود. این عوارض پس از چند هفته خودبخود برطرف می‌شود و شخص خیال می‌کند که به سرماخوردگی دچار بوده است. از آنجا که ساخته شدن پادتنهای موثر حدود 14 روز طول می‌کشد دراین زمان جدال بین ویروسها و پادتنها در جریان است. پس از سپری شدن این مرحله دورانی فرا می‌رسد که حال شخص بیمار خوب می‌شود اما در خون او پادتن ضد ایدز را می‌توان تشخیص داد و از خون وی ویروس ایدز را بدست آورد.

لنفوسیت T4 که مبتلا شده است شروع به تقسیم می‌کند همین امر باعث تورم
غدد لنفاوی می‌شود. تورم غدد لنفاوی گاه ماهها یا سالها بعد از ابتلای اولیه پدیدار می‌شود و می‌تواند مدتها به همان حال باقی بماند. در بسیاری از موارد هم ناراحتیهای جدی دیگری به آن اضافه می‌شود. بیماران اکثرا به شدت لاغر می‌شوند چون دیواره روده آنها مواد غذایی را بطور کامل جذب نمی‌کند. در اروپا که تغذیه مردم رضایت بخش است کم شدن وزن چندان مخاطره آمیز نیست. اما در بعضی کشورهای جهان سوم که مردم با سوء تغذیه دست به گریبانند کاهش وزن فرد را نحیف می‌کند.

عرق کردن در شب و احساس خستگی ، التهاب بیضه‌ها از سایر علایم این بیماری است. مرحله بعدی که در آن تصویر نهایی بیماری ایدز به نمایش گذاشته می‌شود حاصل از درهم شکسته شدن کامل سیستم دفاعی بدن است. تعداد سلولهای لنفوسیت T4 به شدت کاهش یافته است و در این حالت انواع بیماریهای باکتریایی ، ویروسی و انگلی قادر هستند که فرد مبتلا را از پای بیاندازند.



 

عوامل تشدید کننده بیماری

  • تماس‌ جنسی‌ با افراد آلوده‌. همجنس‌بازها در معرض‌ بیشترین‌ خطر هستند.
  • بی‌بند و باری‌ جنسی‌
  • استفاده‌ از سرنگهای‌ آلوده‌ برای‌ تزریق‌ مواد مخدر
  • تزریق‌ خون‌ یا فرآورده‌های‌ خونی‌ آلوده‌
  • مواجهه‌ کارکنان‌ بیمارستانها و تکنسینهای‌ آزمایشگاهی‌ با خون ‌، مدفوع‌ ، یا ادرار افراد آلوده‌ به‌ ویروس‌ ایدز.

پیشگیری‌

  • از تماس‌ جنسی‌ با افراد آلوده‌ یا افرادی‌ که‌ مواد مخدر تزریقی‌ مصرف‌ می‌کنند خودداری‌ شود.
  • از کاندوم‌ استفاده‌ شود.
  • از بی‌بندوباری‌ جنسی‌ خودداری شود.
  • خون‌ یا فرآورده‌های‌ خونی‌ باید از لحاظ‌ آلودگی‌ بررسی‌ شده‌ باشد.

تشخیص بیماری

تشخیص این بیماری از طریق آزمایش خون امکان‌پذیر است. خوشبختانه در کشور ما این آزمایش به صورت رایگان انجام می‌شود تا افراد مختلف از سلامتی خود اطمینان حاصل کنند.

درمان

در حال‌ حاضر داروها در معالجه‌ عفونت‌ ایدز مؤثر نیستند. برای‌ مقابله‌ با عفونت‌ها یا پیشگیری‌ از آنها ممکن‌ است‌ آنتی‌بیوتیک‌ تجویز شود. داروهای‌ ضد ویروسی‌ مانند دیدانوزین‌ ، استاوودین ، زالسی‌ تابین‌ ، زیدوودین‌ و نیز داروهای‌ مهارکننده‌ پروتئاز در درمان‌ عفونت‌ با ویروس‌ ایدز مورد استفاده‌ قرار می‌گیرند و ممکن‌ است‌ پیشرفت‌ بیماری‌ را به‌ تأخیر اندازند. تجویز آنها باید توسط‌ پزشکان‌ با تجربه‌ انجام‌ پذیرد. با این‌ داروها (مثل‌ زیدووین‌) می‌توان‌ انتقال‌ عفونت‌ به‌ نوزادان‌ مادران‌ حامله‌ را کاهش‌ داد. تحقیقات‌ زیادی‌ در رابطه‌ با داروهای‌ جدیدتر و واکسن‌ آن‌ از طریق مهندسی ژنتیک در دست‌ انجام‌ هستند.



 

درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟

  • اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌تان‌ علایم‌ عفونت‌ ایدز را دارید.
  • اگر پس‌ از تشخیص‌، علایم‌ یک‌ عفونت‌ دیگر ظاهر شوند (تب‌، سرفه‌، یا اسهال‌).
  • اگر دچار علایم‌ جدید و غیر قابل‌ توجیه‌ شده‌اید. داروهای‌ مورد استفاده‌ در درمان،‌ عوارض‌ جانبی‌ بسیاری‌ دارن
 
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : پنجشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٥
همه‌گيري ويروس ايدز اهميت فوق‌العاده‌اي دارد و نگراني همگان را برانگيخته است، يك راه براي بررسي ساختار اين ويروس شبيه‌سازي كامپيوتري آن بر اساس داده هاي ميكروسكوپي است.
 
 با در دست داشتن اين داده‌ها مي‌توان مدل‌هايي براي فهم ساختار ويروس و چگونگي عملكرد آن ساخت. اين در حالي است كه HIV عموماً به صورت خطوط ساده و نمودارهاي كلي و بدون جزئيات ترسيم مي‌شود و گاه به گاه با تصاوير ميكروسكوپي الكتروني فازي نشان داده مي‌شود.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 براي پر كردن اين شكاف اطلاعاتي، «ترسا لارسن» محققي در آزمايشگاه گرافيك مولكولي Art Olson’s در موسسه پژوهشي اسكريپس (TSRI) به جمع‌آوري اطلاعات و مدارك لازم جهت ارائه يك مدل كامپيوتري از HIV پرداخته است و دوره زندگي ويروس و آنزيم‌هاي كليدي آن را نشان داده است. همچنين اين مدل كمك شاياني به طراحان دارو خواهد كرد.

«لارسن» هدف اوليه خود را ساخت يك تصوير دقيق از HIV مي‌داند و معتقد است كه اين تصوير مي‌تواند شروعي براي رسيدن به هدف نهايي او، يعني ساخت يك فيلم آموزشي در مورد ويروس HIV براي بالا بردن سواد علمي و بهداشتي بشر باشد.

مدلي از آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس

ترانس‌كريپتاز معكوس(RT) يكي از دو آنزيم مهم و تعيين‌كننده درHIV است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«لارسن» براي به تصوير كشيدن دوره زندگي ويروس و دو آنزيم مهم آن يعني پروتئاز و ترانس‌كريپتاز معكوس (RT) از منابع اطلاعاتي زيادي استفاده كرده است. او براي دستيابي به دانش كافي در مورد ويروس HIV و زيست‌شناسي ‌مولكولي آن از اطلاعات يك گروه تحقيقاتي كه در "مركز پيشرفته بيوتكنولوژي و پزشكي" (CABM) در دانشگاه راتگرز آمريكا كار مي‌كنند استفاده كرده است.

اين اطلاعات شامل منابع اوليه از نتايج علمي به‌دست آمده در مورد آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس و مطالعات مربوط به هدايت اشعه ايكس در مبحث بلور‌شناسي و اثر آن بر روي اين آنزيم است. «لارسن» در آزمايشگاه خود علاوه بر مدل‌سازي نظريه‌هاي تخصصي زيستي، مدل‌هاي مولكولي زيادي نيز تهيه مي‌كند كه منابع لازم براي توليد اين مدل‌ها، مانند وسايل و ابزار مخصوص براي به تصوير كشيدن ساختار پروتئين‌ها و اسيد نوكلئيك‌ها، در جاهاي ديگر دسترس‌پذير نيست.

«لارسن» و همكارش «ديويد گودسل»،براي ساختارهاي بزرگ‌تر و ابرمولكولي مانند ساختار كامل ويروس يا سلول ميزبان مدل‌هايي سه‌بعدي ساخته‌اند كه با داده‌هاي ميكروسكوپي به‌دست آمده در آزمايشگاه‌هاي پيشرفته پزشكي، سازگار است. «لارسن» همچنين هزاران تصوير گرفته شده و مدل‌هاي ساخته‌شده از ويروس و آنزيم‌هايش را در سيستم بايگاني "مركز ابر كامپيوتر سان‌ديه‌گوُ"‍(SDSC)ذخيره كرده است.

اين دياگرام روبان‌گونه، مدلي از آنزيم پروتئاز در HIV است كه با لايه‌اي از بازدارنده‌ها پوشيده شده‌است و يك ديد كلي از پروتئين را با دو قسمت كاملاً قرينه به ما مي‌دهد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در حالي كه ساخت كامل يك فريم، حدوداً ۳۰ دقيقه طول مي‌كشد، ولي براي داشتن يك صحنه كامل از مدل ويروس، ساخت بيش از هزارها فريم لازم است كه شايد روزها و يا هفته‌ها به طول بينجامد؛ ولي با استفاده از رايانه‌هايي با قابليت اجراي موازي، ساخت فريم‌ها و ارائه يك مدل كامل، به بيش از چند ثانيه تا چند دقيقه نياز ندارد. به گفته «لارسن» صحنه‌هاي مولكولي از صدها هزار چندضلعي تشكيل شده‌اند و ساخت مدل‌ها و صحنه‌هاي پيچيده‌تر حتي ممكن است باعث شود سخت‌افزارهاي گرافيكي كامپيوتر آسيب ببينند.

هجوم، رونويسي و جوانه‌زدن ويروس

رترو‌ويروس‌هايي(retrovirus) مانند HIV حامل يك RNA استاندارد و منحصر به‌فرد هستند. آنها بايد به سلول‌ها حمله كرده تا بتوانند تكثير يابند. اما بر خلاف اكثر ويروس‌ها،HIV به سلول‌هاي T4 موجود در سيستم ايمني بدن حمله مي‌كند. (سلول‌هاي T از بدن در برابر مهاجمان خارجي مانند ويروس‌ها محافظت مي‌كنند.) «لارسن» مي‌گويد: «سلول‌هاي T4 آسيب ديده، توسط سيستم ايمني بدن پاك مي‌شوند ولي چون اين سلول‌هاي T4 متعلق به خود سيستم ايمني بدن هستند سرانجام اين سيستم در هم مي‌شكند و ويروس پيروز مي‌شود.»

براي نشان‌دادن اينكه چگونهHIV به سلول‌هاي سيستم ايمني بدن حمله مي‌كند، «لارسن» در ابتدا يك مدل دقيق و علمي از ويروس در غلاف بيروني آن را پروتئيني به نام GP120 تشكيل مي‌دهد و به ويروس كمك مي‌كند تا به سلولT وارد شود. ويروس در هسته‌اش حامل دو كپي از RNA و كپي‌هايي از آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس(RT)خود است.

درون سلول، هسته به دو قسمت تقسيم مي‌شود و آنزيم RT كار خود را انجام مي‌دهد. نام آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس به اين دليل است كه HIV و RNA موجود در آن بايد يك رونويسي معكوس از RNA استاندارد و منفرد موجود در ويروس انجام دهند؛ به اين ترتيب مي‌توانند دو DNA مشابه توليد كنند كه به آنها حامي ويروسي يا Provirus مي‌گويند. اين حامي‌هاي ويروسي به هسته سلول كوچ مي‌كنند و بهDNA موجود در سلول ميزبان ملحق مي‌شوند. اين حمله ويروس به سلول باعث مي‌شود كه سلول رونوشت‌هايي از ويروس توليد كند. يك سلولT4  آلوده، به تنهايي مي‌تواند هزارها سلول آلوده ديگر توليد كند.

وقتي همه قسمت‌هاي ويروسي در سلول حاضر شوند، به قسمت غشاي سلول رفته و در آنجا جمع مي‌شوند. سپس در سطح سلول تشكيل جوانه مي‌دهند. اين جوانه‌هاي ويروسي از سطح سلول جدا شده و براي آلوده‌كردن بقيه سلول‌ها حركت مي‌كنند.

طراحي داروهاي ضد‌ايدز

نقش كليدي دو آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس و پروتئاز، باعث شده كه آنها به عنوان اهداف اصلي براي ساخت داروهاي ضد‌ويروسي شناخته شوند. بسياري از داروهايي كه در قديم استفاده مي‌شده، مانند AZT، سعي در متوقف‌كردن ويروس با استفاده از بازدارنده‌هاي آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس را داشته‌اند.

اين بازدارنده‌ها از تكثير ويروس جلوگيري مي‌كردند.ولي داروهاي جديدتر مانند اينديناوير       (indinavir) آنزيم پروتئاز را هدف قرار مي‌دهند. «لارسن» مي‌گويد: «ساختن دارو بدون دانستن ساختار آنزيم پروتئاز كاري است كه ممكن است با شكست روبه‌رو شود و در ساختن داروي موثر ناكام بمانيم. اما اگر ساختار اين آنزيم را بدانيم مي‌توانيم به خوبي حدس بزنيم كه چه بازدارنده‌هايي مفيد است و چه بازدارنده‌هايي بي‌اثر.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نسخه قبلي فيلم ويديويي ساخته شده از ويروس، علاوه بر نشان دادن ساختار HIV فقط در مورد روش كار آنزيم ترانس‌كريپتاز معكوس و نقش آن در عملكرد ويروس پرداخته بود. اما فيلم كامل، ساختار هر دو آنزيم يعني ترانس‌كريپتاز معكوس و پروتئاز و جزئيات كار آنها را نشان خواهد داد. اين فيلم ويديويي همچنين راهكارهاي تازه‌اي را براي جلوگيري از كار اين دو آنزيم در ذهن‌ها زنده مي‌كند.

«لارسن» با تكميل اين فيلم، دوره زندگي ويروس را به طور كامل نشان مي‌دهد. او نه تنها حمله ويروس‌ها را به يك مدل ساخته شده از سلول T به تصوير كشيده، بلكه كار داروهاي بازدارنده و چگونگي تغيير يافتن ويروس براي مقاومت در برابر اين داروها را نيز نشان داده است.

 

 

 

در پايان «لارسن» مي‌گويد: «براي كامل كردن مطالعاتي از اين قبيل هنوز بايد كارهاي زيادي انجام داد، ولي با ساخت اين فيلم علمي حتي‌المقدور دقيق، اميدوارم براي محققان و تيم‌هاي تحقيقاتي در مورد HIV منبع ارزشمند و قابل اعتمادي تهيه كرده باشم.»

منبع:

انواع ريشه roots
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : سه‌شنبه ۱۳۸٥/۸/٢۳

اینم چندتا ریشه

 

ريشه

گالری عکس دوستان
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : دوشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٢

به زودی شاهد عکس هایی جالب ازوقایع روزدراین قسمت هستید

تمشك
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : دوشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٢

شرح

تمشك ميوه اي شبيه شاه توت و توت فرنگي است و به رنگ زرد يا سرخ مايل به سياه يافت مي شود. ميوه تمشك ترش مزه بوده و به صورت خام يا پخته، شربت، كمپوت و ... خورده مي شود. بوته تمشك در مناطق گرم و مرطوب، در جنگلها و صحراها مي رويد و گاهي آن را مي كارند.

نامهاي ديگر تمشك، توت وحشي و سه گلي است. ساقه هاي تمشك نرم و به رنگ قرمز و داراي خارهاي دراز است. برگهاي آن متفاوت و بيضي شكل و اطراف آن كنگره كنگره و به شكل دندانه هاي اره اي است.

گلهاي تمشك به رنگهاي سفيد، صورتي يا به صورت خوشه در ماههاي مرداد پديدار مي شود و تا مهر دوام مي آورد.

قسمتهاي مورد استفاده بوته تمشك عبارتند از : ميوه ، برگ، تخم ، دانه و گل .

خواص

1- جوشانده 25 گرم از برگهاي تمشك در يك ليتر آب براي درمان انسداد مجاري ادرار مفيد است.

2- تمشك سرشار از ويتامينهاي  C و K است و داراي خواص خنك، نرم كننده و ضد اسكوربوت مي باشد.

3- تمشك خون را تصفيه مي كند و براي كساني كه به روماتيسم مبتلا هستند، بسيار مفيد است.

4- تمشك يبوست مزاج را معالجه مي كند.

5- تمشك براي تسكين درد سودمند است، زيرا تمشك داراي اسيد سالسيليك مي باشد.

6- تمشك خون را قليائي مي كند و قند آن براي مبتلايان به مرض قند مفيد است.

7- شربت تمشك براي بيماران مبتلا به سرخك و مخملك تجويز شده است.

8- تخم و دانه اي كه درتمشك وجود دارد، اغلب با دندان نيز خرد نمي شود، ولي وقتي خورده شود درمعالجه ي يبوست و خشكي مزاج به طور طبيعي بسيارمؤثر است و سبب مي شود كه يبوست به كلي رفع گردد.

9- شربت تمشك، مخلوط با آب براي رفع تب تجويز شده است.

10- خوردن تمشك براي مبتلايان به مرض قند( ديابت)، تبهاي صفراوي، التهاب مجاري ادرار، گلو درد( آنژين ) مفيد است.

11- جوشانده 20 تا 50 گرم گل تمشك يا برگ تمشك در يك ليتر آب براي درمان ترشحات زنانگي، خونريزي در فواصل قاعدگي ، اخلاط خوني، وجود خون در ادرار، گريپ، گرفتگي صدا، آب آوردن نسوج و بيماريهاي پوستي اثر شفا بخش دارد. جوشانده را بعد از هر وعده ي غذا يك استكان مي خورند.

12- جوشانده گل يا برگ تمشك( به روشي كه گفته شد) در استعمال خارجي براي درمان زخمهاي دهان، ورم لثه، درد گلو و ورم لوزه ها بكار مي رود و بيمار با غرغره كردن اين جوشانده دهان را مي شويد.

13- جوشانده برگ تمشك اسهال و ورم روده را معالجه مي كند، بدين منظور بايد 40 تا 50 گرم برگ خشك تمشك را در يك ليتر آب سرد بخيسانيد و به مدت 10 دقيقه آن را جوشانده و سپس بگذاريد 10 دقيقه دم بكشد. پس از صاف كردن، روزي سه بار، هر بار يك فنجان آن را بين غذاهاي اصلي بنوشيد.

14- جوشانده فوق براي تسكين درد معده از هر نوع كه باشد مانند ترشي معده، نفخ و گاز شكم و تشنج معده مؤثر است.

15- خوردن جوشانده برگ تمشك به مقدار 3 تا 4 فنجان در روز و بين غذاهاي اصلي، بند آوردن ادرار را معالجه مي كند وبهترين دارو بر ضد درد كيسه مثانه است.

16- اگر 40 تا 50 گرم برگ خشك تمشك را در يك ليتر آب بريزيد و آن را به مدت 5 تا 10 دقيقه جوشانده و پس از 10 دقيقه دم كشيدن و صاف كردن آن، به مقدار 3 فنجان در روز بين غذاهاي اصلي بنوشيد، دردهاي نقرسي و بسياري از انواع رماتيسم را آرام مي كند.

17- اگر 100 گرم برگ خشك تمشك را به مدت 10 دقيقه بجوشانيد و پس از دم كشيدن و صاف كردن آن را به عنوان محلول شستشو براي شستن بيماري برفك، جوشهاي صورت و يا هر نوع تحريكات ديگر پوست به كار ببريد ، اثر شفابخش دارد.

18- تمشك داراي خاصيت ضد عفوني كننده است.

19- تمشك به علت دارا بودن ويتامينهاي  C و K  براي اوره و فشار خون مفيد است.

20- براي معالجه كك و مك، ابتدا صورت را خوب بشوئيد و سپس ورقه نازكي از تمشك به مدت يك ساعت روي صورت بماليد. اين كار را چند بار تكرار كنيد تا كك و مك صورت از بين برود.

21- برگ تازه تمشك را اگر بپزند و روي محل بيماريهاي پوستي قرار دهند، بيماري را التيام مي دهد.

22- گوشت پردانه تمشك، داراي خواص توت فرنگي است و ترشي خون را از بين مي برد.

23- تمشك،عرق آور است؛ لذا بهترين زهكش سوراخهاي پوست است

علفهای هرز
ارسال شده توسط سیدمهدی شمس تاریخ ارسال : دوشنبه ۱۳۸٥/۸/٢٢

این هم چندتا عکس مامان علفهای هرز:

            پنبرک

سوروف

  اویارسلام

 چاپر یابندواش

  پیچک صحرایی

-- -